Miamiból indult útnak a világ legnagyobb sétahajója

2024. január 28. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legnagyobb sétahajója elindult első útjára a floridai Miamiból – írja a BBC. A hajó hétnapos szigetnéző túrára indul a Karib-tengeren.

A Bahamákon bejegyzett hajó tulajdonosa pedig a Royal Caribbean Group. A finnországi Turku egyik hajógyárában készült, 365 méter hosszú Icon of the Seas 20 szintes, és 7600 utas befogadására alkalmas. A hajó építése 2 milliárd dollárba került, és több mint 40 étterem, bár és társalgó is található rajta, emellett hét úszómedencével és hat vízicsúszdával rendelkezik.

Az Icon of the Seas névadó ünnepségén Lionel Messi focista is részt vett: egy focilabdával indította meg a hajó oldala felé a pezsgős üveget, amivel jó szerencsét kívánnak hajónak. A hajó kész belső tereit ebben a videóban mutatták be:

A hajó átadását követően a környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy a cseppfolyósított földgázzal (LNG) hajtott hajó metánt bocsáthat ki a levegőbe, ami káros hatással van az atmoszférára. A hét elején a Nemzetközi Tiszta Közlekedési Tanács ICCT közzétett egy jelentést, amelyben azt állította, hogy az LNG-hajtású hajók metánkibocsátása magasabb, mint azt a jelenlegi szabályozás feltételezi.

„Becsléseink szerint az LNG tengeri üzemanyagként való használata több mint 120 százalékkal több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a tengeri gázolaj” – mondta Bryan Comer, az ICCT tengeri programjának igazgatója. Szerinte a hajó rossz irányba tett lépés.

Bár az LNG tisztábban ég, mint a hagyományos tengeri üzemanyagok, például a fűtőolaj, fennáll a veszély, hogy metán kerül miatta a légkörbe. A metán sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, 20 év alatt 80-szor több hőt köt meg, mint a szén-dioxid.

Ugyanakkor a Royal Caribbean szerint az Icon of the Seas 24 százalékkal energiatakarékosabb, mint amennyit a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet az újabb hajókra vonatkozóan előír. A vállalat azt tervezi, hogy 2035-re egy nettó nulla energiafelhasználású hajót is bevezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!