Vizsgálatot indított az ukrán hatóság, miután 14 milliárd forint értékű szerződéseket kötöttek korrupt tisztviselők

2024. január 28. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) azt állítja, hogy korrupció miatt vizsgálatot indított a hadseregen belül egy 40 millió dollár (kb. 14 milliárd forint) értékű fegyvervásárlással kapcsolatban – írja a BBC.

Az SZBU közölte, hogy a védelmi minisztériumban és egy fegyverbeszállító cégnél öt magas rangú személy ellen indítottak vizsgálatot. A védelmi tisztviselők 2022 augusztusában írták alá a szerződést 100 ezer aknavető gránátról. A kifizetés előre történt, a pénz egy részét külföldre utalták, de fegyvereket soha nem szállítottak le, pedig a szerződéseket már jóval az orosz támadás után kötötték.

Az SZBU közölte, hogy egy vizsgálat leplezte le a védelmi minisztérium tisztviselőit és a Lviv Arsenal fegyvergyártó vállalat vezetőit, akik a közlemény szerint közel 1,5 milliárd hrivnyát loptak el a lövedékek beszerzése során. Az egyik gyanúsítottat őrizetbe vették, miközben megpróbálta elhagyni Ukrajnát, és jelenleg őrizetben van – közölte az SZBU.

Az ukrán főügyész szerint az ellopott pénzeket lefoglalták, és visszaszolgáltatják a védelmi költségvetésnek.

A korrupció az egyik fő akadálya Ukrajna európai uniós csatlakozási törekvéseinek. Így Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a korrupció elleni küzdelmet nevezte meg egyik fő prioritásaként, amikor 2019-ben hatalomra került.

Augusztusban Zelenszkij elnök kirúgta az összes katonai toborzásért felelős tisztviselőt, hogy véget vessen annak a rendszernek, amelyben egyesek megúszták a sorozást.

A Transparency International kampány- és kutatószervezet 2022-es korrupcióérzékelési indexében Ukrajna 180 ország közül a 116. helyen áll. A korrupcióellenes erőfeszítések azonban kezdenek változást hozni. Ukrajna egyike annak a tíz országnak, amely folyamatosan felfelé halad a Transparency International rangsorában, egy évtized alatt 28 helyet kapaszkodtak fel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!