Indiában a legfelsőbb bíróság dönti majd el, hogy ki találta fel a vajas csirkét

2024. január 28. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt héten pert indítottak az indiai legfelsőbb bíróságon amiatt, hogy eldöntsék, ki is találta fel a murgh makhanit, más néven indiai vajas csirkét – írja a BBC.

Az ügyben két egymással versengő étterem és család érintett, mindkettő azt állítja, hogy Delhi híres, 1947-ben alapított Moti Mahal étterméhez kötődnek, és mindketten a népszerű étel feltalálóinak vallják magukat.

A pert Kundan Lal Gujral, az eredeti étterem egyik alapítójának családja indította, azt állítva, hogy Gujral alkotta meg a curryt, és azzal vádolva a rivális Daryaganj láncot, hogy hamisan magáénak vallja az elismerést. A Gujral család, amely 240 000 dollár kártérítést követel, azt is állítja, hogy a Daryaganj étterem tévesen állította, hogy ők találták fel a murgh makhanit, ami egy vajjal és tejszínnel készült étel.

A vajas csirke feltalálásának számtalan verziója létezik, de mindegyik egy Mokha Singh nevű emberrel kezdődik. Az eredetsztori szerint a fiatal Singh egy Moti Mahal nevű népszerű éttermet üzemeltetett a mai Pakisztán területén. 1947-ben, amikor Indiát felosztották, Singh és több hindu alkalmazottja elmenekült, és az indiai fővárosba költözött.

Sok idő telt el, mire Singh és három alkalmazottja – Kundan Lal Gujral, unokatestvére, Kundan Lal Jaggi és Thakur Das Mago – összefutottak egy kocsmában. Hárman meggyőzték a szakácsot, hogy engedje meg nekik, hogy új Moti Mahalt nyissanak Delhiben. Ebben az új kifőzdében született meg a vajas csirke, ami aztán nagyon hamar olyan népszerűségre tett szert, hogy ma már az egyik legismertebb indiai fogásnak számít.

Sokáig Kundan Lal Gujralnak tulajdonították a virágzó sikert, de a halála után bonyolódott a helyzet. A családja pénzügyi okok miatt eladta a Moti Mahal láncot, majd évekkel később új éttermet nyitottak Moti Mahal Deluxe néven. 2019-ben a Moti Mahal másik alapítójának unokája, Kundan Lal Jaggi rivális étteremláncot nyitott, Daryaganj néven. Az étterem elkezdte magát a vajas csirke kitalálójaként reklámozni, és védjegy alá vonta az erről szóló szlogenjét is.

A Daryaganj tulajdonosai azzal érvelnek, hogy bár Gujral volt az étterem arca, valójában Jaggi volt a konyhafőnök, így az ételek, köztük a vajas csirke, mind az ő ötletei voltak. Gujralék azonban ezt visszautasították, és azt állítják, hogy Jaggi nem játszott jelentős szerepet a menü elkészítésében, és hogy a vajas csirkét valójában Gujral alkotta meg még a pakisztáni étteremben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!