Deepfake Taylor Swift-képek miatt szorgalmazzák Amerikában a hamisított képek elleni törvényeket

2024. január 27. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Új törvények kidolgozását sürgetik Amerikában a deepfake képek kriminalizálására, miután millióan néztek meg Taylor Swiftről készült hamisított képeket az interneten, írja a BBC.

A képeket közösségi oldalakon tették közzé, és bár az oldalak ezeket később leszedték, addigra volt kép, ami már 47 milliós megtekintésnél járt. Joe Morelle amerikai képviselő „borzasztónak” minősítette a történteket. Jelenleg nincs szövetségi törvény a deepfake képek megosztásával vagy létrehozásával szemben, az amerikai politikusok azonban most azt sürgetik, hogy hozzanak ilyet létre.

A „deepfake” képek és videók létrehozása mesterséges intelligencia segítségével történik: egy 2023-as tanulmány azt is kimutatta, hogy 2019 óta 550%-kal nőtt az ilyen képek létrehozásának aránya. Az Egyesült Királyságban szintén 2023-ban lett illegális a deepfake pornográfia megosztása.

Morelle tavaly bemutatott egy, a deepfake intim képek megakadályozásáról szóló törvényjavaslatot, most pedig újabb sürgős intézkedést kért a mesterséges intelligencia használatával készült videók és képek ügyében. Szerinte ezek a képek és videók „visszafordíthatatlan érzelmi és anyagi károkat okoznak, sértve a jó hírnévhez való jogot”. Yvette D Clarke demokrata képviselő hozzátette, az ilyen jellegű hamisítások jellemzően a nőket célozzák, így sajnos „nem újdonság, ami Taylor Swifttel történt”. A demokraták aggodalmához több republikánus képviselő is csatlakozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!