Öt éve felgyújtott egy kiotói animestúdiót, 36 ember halálát okozta, most halálra ítélték

2024. január 25. – 07:17

Másolás

Vágólapra másolva

A kiotói kerületi bíróság gyilkosság vádjában bűnösnek találta és halálra ítélte azt a férfit, aki 2019-ben felgyújtott egy rajzfilmstúdiót Kiotóban – írja az AP.

A tűzben 36 ember vesztette életét.

Sindzsi Aoba 2019. július 18-án rontott be a Kiotói Animation No. 1. stúdiójába, benzint locsolt szét, és azt kiabálta, hogy „most meghaltok!”. Az épületben közel hetvenen voltak, a halálos áldozatok többsége füstmérgezés miatt halt meg, harmincan megsebesültek. A támadás sokkolta Japánt.

Az ügyészek szerint Aoba bosszút akart állni a stúdión, mert azt hitte, ellopták a regényeit, amelyeket egy pályázatra küldött be.

Az MTI beszámolója szerint a tűzben az elkövető is megégett és 10 hónapot töltött kórházban. A tárgyaláson kerekesszékben jelent meg. Védői azzal érveltek, hogy mentális állapota miatt nem büntethető, de a bíróság ezzel nem értett egyet.

Gyászolók gyülekeznek a kiotói animestúdió kiégett épülete előtt 2019. július 28-án, 10 nappal az eset után – Fotó: Isao Tsuchiya / Yomiuri / AFP
Gyászolók gyülekeznek a kiotói animestúdió kiégett épülete előtt 2019. július 28-án, 10 nappal az eset után – Fotó: Isao Tsuchiya / Yomiuri / AFP

„Nem gondoltam, hogy ennyien meg fognak halni, és most már azt gondolom, hogy túllőttem a célon” – mondta Aoba a tárgyalás első napján tavaly ősszel. Decemberben pedig, amikor az áldozatok családtagjai halálos ítéletet követeltek, azt mondta, hogy tisztában van azzal, hogy ezt az árat kell fizetnie azért, amit tett.

Több rendbeli gyilkosság, gyilkossági kísérlet és szándékos gyújtogatás miatt bűnösnek mondták ki, és a legsúlyosabb ítéletet szabták ki rá.

Japánban a halálos ítéletet akasztással hajtják végre, és az elítéltek nem tudják előre, hogy mikor végzik ki őket, csak a kivégzés napjának reggelén közlik velük, hogy aznap kell meghalniuk, ami miatt jogvédők rendszeresen élesen bírálják a japán igazságszolgáltatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!