Aligátororrok kandikálnak ki egy észak-karolinai tó befagyott vizéből

2024. január 25. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-karolinai aligátorgondozó, a Swamp Park igazgatója osztott meg minap egy érdekes videót a Facebookon, amin az látható, hogy az ott élő, több méter hosszú hüllők kővé dermedtek a befagyott tó vizében, és csak az orrukat dugják ki a felszínre, írja a New York Post.

A gondozó szerint az állatok halottnak tűnhetnek, de nem azok. Azt teszik, amit mindig is: menekülnek a hideg elől. „Esténként kidugják az orrukat a vízből, hogy kapjanak levegőt, miközben a víz megfagy körülöttük” – magyarázta George Howard.

Az aligátorok addig maradnak a megfagyott vízben, ameddig csak szükséges. Ösztönösen tudják, mikor esik annyit a hőmérséklet, hogy tudják, elérkezett a brumáció ideje. A Dél-karolinai Akvárium szerint ez olyasmi, mint a téli álom az emlősöknél, az aligátorok azonban nem alszanak. A téli hónapok alatt nem táplálkoznak, az anyagcseréjük lelassul, és letargikus állapotba kerülnek, amit néha-néha megszakít egy napsütéses téli nap, amikor hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek: a napozásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!