Az AP szerint Donald Trump nyerte a New Hampshire-i előválasztást

2024. január 24. – 02:28

Másolás

Vágólapra másolva

Bár még csak a szavazatok 18 százalékát összesítették az utolsó szavazókörök bezárásáig, az Associated Press rögtön ezután kihirdette Donald Trump győzelmét a New Hampshire-i republikánus előválasztáson. Nem sokkal később a CNN is Donald Trump győzelmét jelezte előre. Cikkünk írásakor, 22 százalékos feldolgozottságnál Donald Trumpra a szavazók 52,5 szavazott, Nikki Haley-re a 46,6 százalékuk. Trump az eddigi eredmények alapján jól teljesített a legnagyobb New Hampshire-i város, Manchester munkás választói között, ez kulcsfontosságú volt a győzelméhez.

A múlt héten Trump Iowában is nyert. Aki ott és New Hampshire-ben is győzni tudott, eddig mindig elnyerte a republikánus jelöltséget.

New Hampshire-ben nyílt előválasztást tartanak, függetlenek is szavazhatnak. A CNN exit-pollja szerint szavaztak is, majdnem ugyanannyian, mint a regisztrált republikánusok. De 32 százalékuk Trumpra, közben Haley a regisztrált republikánusok számosabb csoportjában csak 24 százalékot ért el.

Trump győzelméhez egy percig se fért kétség, amióta elkezdődtek a közvélemény-kutatások az államban, magabiztosan vezette a jelöltek versenyét. Egyetlen talpon maradt kihívójának, egykori ENSZ-nagykövetének, Nikki Haley-nek nem segített az előző heti iowai kaukusz eredménye, ahol a győztestől messze lemaradva csak a harmadik helyen végzett. Haley ugyan az elmúlt napokban növelni tudta támogatottságát, de Trump még nála is nagyobb mértékben. A kutatások átlagában 52:36 volt az állás Trump javára.

Kicsit furán is hangzott, amikor az iowai kaukusz után tartott beszédében az, ismétlem, harmadik helyen végzett Haley közölte, hogy ezzel kétszereplőssé vált a republikánus előválasztás. Aztán igaza lett, mert az iowai ezüstérmes, Ron DeSantis két nappal a New Hampshire-i választás előtt felfüggesztette a kampányát.

Haley számára a tét életképessége bizonyítása volt. New Hampshire-ben, ahol kifejezetten kedvezett neki, hogy a függetlenek is részt vehettek az előválasztáson, ez ennyire sikerült. A CNN exit-pollja szerint szavazói 70 százaléka volt független. Haley amúgy már a szavazás előtt bejelentette, hogy az eredményektől függetlenül folytatja. „New Hampshire az első állam, ahol előválasztást tartanak, nem az utolsó” – üzente azoknak, akik a visszalépését sürgették.

Donald Trump és Nikki Haley legközelebb február 24-, Haley szülőállamában, Dél-Karolinában mérheti össze erejét. Előtte ugyan Nevadában is szavazhatnak a republikánusok, de itt Trump és Haley nem szerepel majd ugyanazon a szavazólapon. Haley az állami hatóságok által szervezett, nem kötelező érvényű előválasztáson, Trump a helyi republikánus párt által szervezett kaukuszon indul majd. A párt hivatalosan csak az utóbbi eredményét ismeri el. Trump Dél-Karolinában is fölényesen vezet a felmérésekben, de Haley itt is abban bízhat, hogy a független választók többsége az izgalmasabb republikánus előválasztáson szavaz, és javarészt őt támogatja majd. Ugyanebben bízhat március 5-én, szuperkedden, amikor 11 államban tartanak előválasztást. De ezeken már nem elég jól szerepelni, mert ezekben az államokban az elnökjelölőgyűlés küldötteit nem arányosan osztják el a jelöltek között, hanem a győztes mindent visz. A mai előválasztás eredménye alapján a győzelemhez még kevés a függetlenek támogatása. Persze az az hat hét, ami addig még hátra van, a kampányban már-már örökkévalóságnak számít.

Bár az AP a korai szavazatok és felmérések alapján már győztest hirdetett, New Hampshire-ben még egy ideig eltart a szavazatok számlálása. A hivatalos végeredménnyel és elemzésünkkel később jelentkezünk.

Pontosítás 02:52: Cikkünk első verziójában tévesen azt állítottuk, hogy Dél-Karolinában zárt előválasztást tartanak, amin csak regisztrált republikánus választók szavazhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!