Szülészeti erőszak miatt halhatott meg egy csecsemő Szerbiában

2024. január 24. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Több tüntetést is tartottak múlt héten Szerbiában, miután egy kismama azzal állt ki a nyilvánosság elé, hogy újszülöttje meghalt múlt héten a szülés alatt átélt szülészeti erőszak következtében. Marica Mihajlović azt állítja, hogy a Sremska Mitrovica-i kórházban szülést vezető orvos, M. M. ráugrott a hasára, valamint roma mivolta miatt sértegette őt, mialatt vajúdott.

A történtekről beszámoló Daily Mail azt írja, hogy a csecsemő később meghalt, az orvost pedig azóta felfüggesztették és a rendőrség őrizetbe vette veszélyeztetés miatt. Marica Mihajlović már kézhez kapta a boncolási jegyzőkönyvet, amelyről a nő azt mondta: az áll benne, hogy a baba erőszakos szülés következtében halt meg, valamint hogy fejsérülést szenvedett. Az N1info.rs szerint a csecsemőjét elvesztő nő jogi útra viszi az ügyet.

Jogvédők most azt követelik, írja a Daily Mail, hogy tegyék lehetővé a nők számára szabadon választható kísérők jelenlétét a szüléseknél Szerbia-szerte. A megrázó eset után a közösségi médiát elárasztották a nőgyógyászati beavatkozások során elkövetett bántalmazásokról szóló hasonló beszámolók, valamint a szerbiai betegeket állítólag bántalmazó egészségügyi személyzetről szóló beszámolók, és tüntetéseket szerveztek a szülészeti erőszakkal szemben.

Danica Grujičić egészségügyi miniszter a múlt héten az eset hírére reagálva azt mondta, hogy „a szülészeti erőszak megengedhetetlen. Különös figyelmet és gondoskodást kell fordítanunk a terhes nőkre és a vajúdó nőkre. Dolgozni fogunk a kollégák további oktatásán, és minden módon megvédjük az anyákat és a terhes nőket.” Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte nem lenne szabad boszorkányüldözésbe kezdeni, mert a jövőben ezzel csak elvennék a nőgyógyásznak, szülésznek készülő orvosok kedvét a pályától.

A magyarországi gyakorlattal, annak pszichés hatásival és a lehetőségekkel hatrészes sorozatban foglalkoztunk a Telexen 2023-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!