97 évesen meghalt Norman Jewison, a Holdkórosok és a Hegedűs a háztetőn rendezője

2024. január 23. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

97 évesen meghalt Norman Jewison kanadai filmrendező, akinek olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Jézus Krisztus szupersztár, a Holdkórosok vagy a Hegedűs a háztetőn. A filmrendező szombaton halt meg Los Angeles-i otthonában.

Fotó: Fred Prouser / Reuters
Fotó: Fred Prouser / Reuters

Norman Jewison hosszú pályafutása alatt a könnyed szórakoztatást ötvözte az aktuális társadalmi problémákkal. Filmjeiben gyakran nyúlt személyes témákhoz, több alkotása szól a rasszizmusról és az igazságtalanságról. Ilyen például a Forró éjszakában című filmje, amelynek főszerepében Rod Steiger egy fehér rasszista kisvárosi seriffet alakít, akinek egy philadelphiai fekete nyomozó próbál segíteni. A filmért Jewison megkapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, Steiger pedig a legjobb színésznek járó díjat.

Az 1987-es Holdkórosokban Cherrel dolgozott, alakításáért az énekesnő szintén Oscart kapott. Ismertebb filmjei közé tartozik még a Hegedűs a háztetőn, a Thomas Crown-ügy, Az ellenség földjén, a Jézus Krisztus szupersztár, a Katonatörténet, Hurrikán. Utolsó filmje Az ítélet volt Michael Caine-nel és Tilda Swintonnal a főszerepben 2003-ban. 1999-ben az amerikai filmakadémia Oscar-életműdíjjal jutalmazta.

(MTI)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!