Elkobozhatják az invázió kritikusainak vagyonát Oroszországban

2024. január 22. – 21:39

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn beadtak egy törvényjavaslatot az orosz Dumában, amivel a háború kritikusainak vagyonát célozzák meg – írja a Guardian. A legnagyobb pártok által is támogatott javaslat szerint azokat lehet majd például vagyonelkobzással büntetni, akik hiteltelenítik az orosz hadsereget, külföldi szankciókat kérnek Oroszországra, vagy a kormány és a bíróság szerint hamis dolgokat állítanak a háborúról.

A bíróság minden olyan pénzeszközt, ingóságot és ingatlanvagyont elkoboztathat, amit szerinte illegális tevékenységek pénzelésére, megvalósítására használtak, vagy fenyegeti a nemzetbiztonságot.

Emellett az újságírók és kutatók honoráriuma is a javaslat hatáskörébe esik, ha azt azért kapták, mert az állam szerint hamis információkat terjesztenek a háborúról. Ha úgy van, akkor az újságírók és kutatók autóját, lakását is el lehet majd venni.

Szakértők szerint a javaslat egyik fő célpontjai a háborúellenes oroszok, akiknek egy része már el is hagyta az országot. Egy ilyen törvény valószínűleg sokat segít majd az államnak a kritikus hangok elcsitításában.

A javaslat azt is lehetővé teszi, hogy valakit megfosszanak a korábban kapott kitüntetéseitől, ami után bíróság elé lehet állítani őket, a hadsereg hiteltelenítésének vádjával.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!