Randiapp segítségével csalják tőrbe és ölik meg a turistákat Kolumbiában

2024. január 21. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok nagykövetsége figyelmeztetést adott ki a randiappok használatának veszélyeiről Kolumbiában, nyolc olyan gyilkosság apropóján, amelyet a közelmúltban ilyen applikációk segítségével követtek el. A gyilkosságok áldozatai mind amerikai állampolgárok voltak, és gyanús körülmények között haltak meg tavaly novemberben és decemberben, írja a BBC.

2023 első tíz hónapjában Medellín turisztikai megfigyelőközpontja szerint már 32 külföldi állampolgárt gyilkoltak meg erőszakosan a városban, köztük legalább 12 amerikait és három britet. Ez 40 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A nagykövetség szerint a gyilkosságok közül több egy társkereső alkalmazással indult, amelyet az áldozatok csalogatására használtak fel. Jelentősen megnőtt azoknak a férfiaknak is a száma, akiket bedrogozott és kirabolt a randipartnerük.

Sem a városban népszerű Tinder, sem a Bumble nem nyilatkozott egyelőre az esetekről.

Carlos Calle, Medellín turisztikai megfigyelőközpontjának egykori igazgatója elmondta, hogy a bűnözők gyakran drogozzák a turistákat szkopolaminnal, egy szagtalan anyaggal, amelyet a helyiek „ördög leheleteként” ismernek. Az Egyesült Államok nagykövetsége is figyelmeztetett a szerre, amely akár 24 órán át kiütheti az áldozatokat.

A megfigyelőközpont szóvivője megerősítette, hogy a tavalyi áldozatok többsége férfi volt, de hozzátette, hogy sok ügyben még mindig folyik a nyomozás. A prostitúció legális Kolumbiában, és széles körben elterjedt olyan turisztikai gócpontokban, mint Medellín és Cartagena, de semmi sem utal arra, hogy a meggyilkolt férfiak prostituáltakhoz fordultak volna, és nem egyszerűen randialkalmazásokat használtak ismerkedésre.

A BBC több példát is említ: az 50 éves Tou Ger Xiong például december közepén, kéthónapos kolumbiai utazása során azzal kereste fel a bátyját, hogy szüksége van 2000 dollárra. A kérés másnapján holtan találták a férfit, a rendőrség szerint fegyverrel kényszerítették arra, hogy kérjen pénzt a testvérétől. Jeff Hewettet vérbe fagyva találták a medellíni hotelszobájában, Johny Jerome-t a 45. születésnapján gyilkolták meg. Phillip Mullinst bedrogozták, túladagolásban halt meg, legalább is a helyi médiabeszámolók szerint.

Alok Shah könnyebben megúszta a történetet: elbeszélése szerint egy huszonéves kolumbiai lánnyal egy randiappon találtak egymásra, megittak egy kávét, majd úgy döntöttek, sört is vesznek, és felmennek a férfi hotelszobájába. Arra emlékszik, hogy a nő valamilyen porral bedörzsölte a nyakát, utána úgy érezte, mintha nem működne a rövid távú memóriája. Eltűnt az órája, a kabátja és 200 dollár készpénze. Annyira még magánál volt, hogy tudja: valami nem stimmel, így azzal fenyegetőzött, hogy kihívja a rendőrséget.

Az amerikai nagykövetség azt javasolja az embereknek, hogy ne randevúzzanak privát helyeken, például szállodákban, valamint tájékoztassák barátaikat, családtagjaikat vagy az épület személyzetét arról, hogy kikkel vannak. A nagykövetség azt is megjegyzi, hogy ha valakit ki akarnak rabolni, inkább ne álljon ellent, mert sokkal veszélyesebb helyzetbe is kerülhet.

Medellín város rendőrsége nem kommentálta az erőszakos halálesetek számának növekedését a BBC-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!