Megkapta Japán legrangosabb irodalmi díját, majd bevallotta, hogy ChatGPT-t is használt az íráshoz

2024. január 19. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Rie Kudan, az Akutagawa-díj, vagyis Japán legrangosabb irodalmi díjának 17. nyertese elismerte, hogy regénye megírásához ChatGPT-t használt – írja az Euronews.

A 33 éves szerző „Tokyo-to Dojo-to” című regénye lenyűgözte az Akutagawa zsűrijét. Elmondásuk szerint a mű „olyan tökéletes, hogy nehéz hibát találni benne”.

A szerző a díjátadó ünnepségen árulta el, hogy a mesterséges intelligenciát is felhasználta a könyv megírásához. Elmondta, hogy a könyv mintegy 5 százalékát az AI által generált mondatok teszik ki, amiket szó szerint idézett. A mesterséges intelligenciával való gyakori beszélgetés lehetővé tette Kudan számára, hogy a legintimebb gondolatait is elárulja a gépnek, majd hozzátette, hogy a ChatGPT válaszai néha párbeszédeket ihlettek a regényben.

Kudan regénye egy elképzelt közeli jövőben játszódik, ahol a mesterséges intelligencia a mindennapi élet szerves részévé vált. Egy építész történetét követi, aki egy tokiói parkban tornyot épít, amelyet úgy terveztek, hogy a bűnözők rehabilitációjának helyszínéül szolgáljon, és feltárja a társadalomnak a törvényszegőkkel szembeni toleranciájával kapcsolatos kellemetlenségeit.

Kudan úgy véli, hogy a ChatGPT segített neki kibontakoztatni kreatív potenciálját, és elmondta, hogy „jó kapcsolatot szeretne ápolni” a mesterséges intelligenciával.

Az Akutagawa-díj szervezete egyelőre nem kommentálta a nyertes kijelentéseit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!