Élő csótányok, véres disznófejmaszk, gyászkoszorú – változatos csomagokkal terrorizáltak az eBay dolgozói egy amerikai házaspárt

2024. január 18. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

3 millió dollárt (több mint egymilliárd forintot) kell fizetnie az eBaynek, amiért a volt dolgozói 2019-ben heteken keresztül zaklattak egy massachusettsi házaspárt – írja a CNN.

A vállalatot összesen hat bűncselekménnyel, köztük zaklatással, tanú befolyásolásával és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolták meg, miután a cég hét alkalmazottja 2019 augusztusában különböző, meglehetősen bizarr tartalmú csomagokat küldött Ina és David Steiner otthonába. A házaspár „bűne” az volt, hogy egy online hírlevelet szerkesztettek, amiben nem egyszer kritikus hangvétellel írtak az eBay-ről. A dolgozók azt akarták elérni, hogy hagyjanak fel a cég kritizálásával. Ennek érdekében:

  • fenyegető üzeneteket küldözgettek nekik;
  • élő csótányokkal teli dobozt,
  • véres disznófejmaszkot,
  • preparált sertésembriókat,
  • gyászkoszorút
  • és egy olyan könyvet kézbesítettek nekik, amelynek témája a házastárs elvesztése miatt érzett gyász feldolgozása volt.

De a dolgozók nem álltak meg a borzalmas csomagoknál. Elutaztak a házaspár bostoni otthonához, megfigyelték őket, és GPS-nyomkövetőt szereltek az autójukra. A pár címét a Craigslistre is feltették, és szexpartikat hirdettek meg az otthonukba.

Az eBay 2020-ban kirúgta az érintetteket, köztük a vállalat korábbi kommunikációs vezetőjét is a cégtől, azóta együttműködött az ügyészséggel, és bocsánatot kért az áldozatoktól is.

Az eBay jelenlegi vezérigazgatója, Jamie Iannone a vállalat honlapján közzétett nyilatkozatában „helytelennek és elítélendőnek” nevezte a cég 2019-es magatartását. „Továbbra is legmélyebb bocsánatkérésünket fejezzük ki Steineréknek azért, amit elszenvedtek. Az események óta új vezetők csatlakoztak a vállalathoz, és az eBay megerősítette irányelveit, eljárásait, ellenőrzéseit és képzéseit” – írta.

A zaklatás kitervelőjének tartott James Baugh-t – aki az eBay biztonságért és védelemért felelős vezető igazgatója volt – 2022 szeptemberében 57 hónap börtönbüntetésre ítélték, és hat másik alkalmazottat is elítéltek a bűncselekményekben való részvételük miatt.

Devin Wenig, az eBay akkori vezérigazgatója, aki 2019-ben mondott le, tagadta, hogy bármi tudomása lett volna a zaklatásról. A Sky News cikke szerint viszont nem volt teljesen tiszta az ügyben: a házaspár egyik cikke után azt írta az ügyvezetőjének, „Ha valaha is el akarod intézni őt... most van itt az ideje”. Az ügyvezető ezt az üzenetet továbbította Baugh-nak, aki végül a kezébe vehette a megvalósítást. A férfi ügyvédei azzal védekeztek, hogy a cég vezetősége, köztük Wenig, nyomást gyakoroltak rájuk, hogy „intézzék el” a házaspárt. Weniget végül nem vádolták meg bűnrészességgel.

A 3 millió dollár a maximálisan kiszabható büntetés volt az ügyben. A megállapodás részeként az eBay köteles három évig független vállalati megfelelési felügyelőt alkalmazni, és fejleszteni megfelelőségi programját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!