A moszkvai orvosoknak kötelező hangfelvételt készíteniük a betegeikkel folytatott beszélgetésekről

2024. január 17. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

December 28-án életbe lépett egy új rendelet Moszkvában, miszerint (a fogorvosokon kívül) minden orvosoknak kötelező hangfelvételt készítenie a betegeikkel folytatott beszélgetéseikről, írja a Meduza cikke, amit a 444 szúrt ki. A független orosz híroldal azt írja, a városvezetés azután döntött a szabály bevezetéséről miután két klinikán is sikeresnek bizonyult ez a módszer, ami a moszkvai egészségügyi minisztérium szerint javítani fogja az orvos-beteg kommunikációt.

A helyi hatóságok szerint az orvosok már megkaptak minden szükséges eszközt ahhoz, hogy hangfelvételeket készíthessenek. Míg egy egészségügyi szakemberekből álló Telegram-csatorna szerint valójában nem kaptak új berendezéseket, hanem a számítógépeik segítségével rögzítik az elhangzottakat. Bár a rendelet nem kötelezi a szakembereket arra, hogy minderről szóban tájékoztassák a betegeiket, a rendelőkben táblákat kell kihelyezni, ami felhívja a páciens figyelmét arra, hogy mindent rögzítenek, amiről a rendelő falain belül beszélnek. A rendelet arra nem tér ki, hogy szükséges-e a páciens beleegyezést kérni, mielőtt a szakember megnyomja a „rögzítés” gombot.

A moszkvai egészségügyi minisztérium rendeletének értelmében a betegek nem tehetnek semmit a hangfelvételek ellen. A minisztérium szerint, ha minden úgy működik, ahogyan azt ők előírták, akkor az újonnan bevezetett szabály nem sérti a moszkvai betegjogi titoktartást. Hisz a felvételeket legfeljebb egy hónapig tárolják, és nem lehet őket visszavezetni konkrét esetekhez. Így nem lehet majd azonosítani sem az orvost, sem a pácienst. Az orvosok azonban ellenzik a rendeletet, hisz nem etikus belehallgatni egy harmadik félnek az orvos és beteg beszélgetésébe.

A rendelet azért is jött létre a moszkvai hivatal Telegram-csatornáján megjelent bejegyzés szerint, mert panaszokat kaptak arról, hogy az orvosok nem bánnak jól a betegeikkel, és vice versa, a betegek sem adják meg mindig a kellő tiszteletet a szakembereknek. A hivatal szerint a város össze klinikája kapott iránymutatásokat arra vonatkozóan, hogy kell az odaérkezőkkel megfelelően bánni és beszélni. Hogy valóban betartják-e a tárca iránymutatásait, a következőképp fogják ellenőrizni: minden intézmény főorvosa találomra kiválaszt a hangfelvételek közül néhányat, amit egy erre a feladatra kiképzett dolgozó fog meghallgatni, majd értékelni. Ha ő úgy ítéli meg, hogy az adott orvos nem megfelelő hangnemben beszélt a pácienssel, akkor erről adhat visszajelzést az adott szakembernek.

A hivatal szerint nem azért vezették be a szabályt, mert konkrét panaszokat szeretnének kivizsgálni, ahogy azért sem, hogy a hangfelvételek bizonyítékul szolgálhassanak egy-egy perben. A Meduza szerint arról még nincs információ, hogy Moszkván kívül más városokba is bevezeti-e az egészségügyi tárca az új szabályt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!