Egyre kevesebben dohányoznak a világon, de még mindig sokan halnak meg miatta

2024. január 16. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent a dohányzó felnőttek száma, írja az MTI. A világ jó úton halad afelé, hogy 2010 és 2025 között negyedével csökkenjen a dohányzók száma. Két éve, 2022-ben a világon minden ötödik felnőtt dohányzott, miközben az ezredfordulón még minden harmadik.

A dokumentumban a dohányzás elterjedésének tendenciáit vizsgálják 2000-től 2030-ig. Az nem világos, hogy mely dohányipari termékeket vették alapul a vizsgálatban, például szerepel-e benne a hagyományos dobozos cigarettánál modernebb Elf Bar vagy elektromos cigaretta. Az adatok mindenesetre azt mutatják, hogy 150 országban sikerült csökkenteni a dohányzást. Ennek ellenére a dohányzással összefüggő halálesetek száma az elkövetkező években valószínűleg magas marad. Ennek az lehet az oka, hogy a dohányzást korlátozó szigorú intézkedések bevezetése és a dohányzással összefüggő halálesetek számának csökkenése között körülbelül harminc év telik el – derül ki a jelentésből. Évente több mint 8 millióan halnak meg a dohányzás miatt, köztük körülbelül 1,3 millió nemdohányzó, ők a passzív dohányzás áldozatai.

Az egészségügyi világszervezet szerint még ha a dohányosok száma tovább csökken is, a dohányfogyasztás 2010 és 2025 közötti 30 százalékos csökkentését nem lehet elérni. Ez várhatóan 56 országban fog megvalósulni.

Hat országban 2010 óta nőtt a dohányfogyasztás: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Indonéziában, Jordániában, Ománban és Moldovában. A WHO szerint a dohányipar még mindig érdekelt az egyre nagyobb terjeszkedésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!