Biztonsági együttműködési megállapodást írt alá Ukrajnával az Egyesült Királyság

2024. január 12. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről:

  • Zelenszkij ukrán elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök pénteken Kijevben aláírta a két ország közötti biztonsági megállapodást. Zelenszkij szerint a megállapodás egészen Ukrajna NATO-csatlakozásáig érvényben marad. Sunak szerint ha az Egyesült Királyság felhagyna Ukrajna támogatásával, az csak felbátorítaná Putyint és „szövetségeseit Észak-Koreában, Iránban és másutt”. Sunak úgy fogalmazott: „Ellenfeleink világszerte azt hitték, hogy nincs elég türelmünk és erőforrásunk a hosszú háborúkhoz. Ukrajna nincs egyedül, és soha nem is lesz egyedül. Putyin talán azt hiszi, hogy túlélhet minket, de téved. Mi Ukrajna mellett állunk ma, holnap és mindaddig, amíg csak szükséges”.
  • Zelenszkij pénteken arról beszélt, hogy Ukrajna pénzügyi támogatása az Egyesült Államoktól már biztosabbnak tűnik, mint decemberben. „Úgy gondolom, hogy megkapjuk” – mondta egy kijevi sajtótájékoztatón.
  • Egy magas rangú ukrán elnöki tanácsadó pénteken reményének adott hangot, hogy a mozgósítási törvények szigorítását célzó, módosított törvényjavaslatot már elfogadják a következő napokban vagy legkésőbb pár héten belül. A háború kitörése után rengeteg ukrán jelentkezett szolgálatra, de közel két évvel később egyre többen igyekeznek kibújni a hadkötelezettség alól.
  • Még az idén megkezdheti működését az az orosz haditengerészeti támaszpont a Grúzia részeként elismert szakadár Abháziában, amelyről az orosz és az abház hatóságok még októberben állapodtak meg.
  • Megérkezett egy skóciai állatkertbe pénteken az az ázsiai fekete medve, amelyet még 2022 nyarán találtak egy elhagyott kelet-ukrajnai állatkertben. A 200 állatból csupán néhány élte túl, hogy gondozóik kénytelenek voltak elmenekülni, a legtöbb állat éhen pusztult.
  • Lengyelország hajlandó részt venni az Északi Áramlat földgázvezeték elleni merénylet ügyében indított vizsgálatban – közölte a lengyel hírszerzés, cáfolva azokat a vádakat, miszerint akadályozni próbálják a nyomozást.
  • Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök arról írt egy pénteki bejegyzésében, hogy ha bármilyen brit katonai kontingens érkezne Ukrajnába, az egyértelmű hadüzenetet jelentene Oroszország ellen. Medvegyev Rishi Sunak brit miniszterelnök Kijevi látogatása kapcsán osztotta meg gondolatait.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!