Mégsem ad ki Argentínának egy bűncselekményekkel vádolt papot Olaszország

2024. január 12. – 22:16

Mégsem ad ki Argentínának egy bűncselekményekkel vádolt papot Olaszország
Forrás: Interpol

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem adja ki az argentin hatóságoknak Olaszország azt az olasz papot, akit az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra idején elkövetett bűncselekményekkel vádolnak. Don Franco Reverberinek, a parmai egyházmegye papjának így várhatóan nem kell bíróság elé állnia, írja a La Repubblica.

Reverberit azzal vádolják, hogy egy titkos fogolytáborban követett el bűncselekményeket, amikor a 8. alpesi felderítő csapat segédlelkésze volt a mendozai San Rafaelben. A vádak szerint szemtanúja volt a foglyok meggyilkolásuk előtti kínzásának, valamint egy 20 éves férfi meggyilkolásának is 1976-ban.

A pap 2011-ben hagyta el Argentínát, miután elkezdődött egy emberiesség elleni bűnökkel kapcsolatos per, amelyben a túlélők és családtagok vallomásai felvetették a felelősségét. Reverberi azzal védekezett, hogy semmi köze nem volt a bűncselekményekhez.

Január 10-én az olasz igazságügyi miniszter a férfi egészségügyi állapotára, hivatkozva elutasította az Argentínának való kiadatást, mivel

annak a lehetősége, hogy valószínűleg már soha nem térhetne vissza olasz földre, „jelentős lelki megterhelést jelentene” számára,

és ez a szívbetegségével együtt akár végzetes kimenetelű is lehet. A miniszter döntését a vád rendkívül súlyosnak tartja, szerintük a döntés szégyenletes, mivel „nyilvánvalóvá teszi, hogy a kormány nem határolódik el a latin-amerikai fasiszta diktatúráktól”.

A 87 éves Don Reverberi jelenleg szülővárosának, a Parma régióbeli Sorbolo egyik plébániáján él, lakhelyelhagyási tilalom mellett. Az ügy egy hét múlva folytatódik, Argentína még fellebbezhet Rómához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!