Négy év lezárás után újra mehetnek turisták Észak-Koreába

2024. január 12. – 09:10

Négy év lezárás után újra mehetnek turisták Észak-Koreába
Egy 2018-ban közreadott képen Kim Dzsongun észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára látogatást tesz az épülő vonszani turistakomplexumban – Fotó: MTI / EPA / KCNA

Másolás

Vágólapra másolva

Egy oroszországi csoportból lesznek az első nyilvánosan is ismert turisták, akiket beengednek Észak-Koreába azután, hogy 2020 elején megkezdődött a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes határzár – írja a Reuters.

Észak-Korea a Covid terjedésekor a világ legszigorúbb határellenőrzését vezette be, és hivatalosan máig nem nyitotta meg teljesen határait a külföldiek előtt. A mostani utazást egy vlagyivosztoki székhelyű ügynökség hirdette meg. Ezt még akkor szervezték meg, amikor az Észak-Koreával határos oroszországi régió kormányzója decemberben Phenjanba látogatott tárgyalásokra – közölte a regionális kormány a Telegramon közzétett bejegyzésében.

A négynapos túra február 9-én indul majd, az elérhető útiterv szerint megállnak többek közt Phenjanban és egy síközpontban is. Egy pekingi székhelyű utazásszervező arról beszélt a Reutersnek, hogy ez jó jel is lehet, de nem feltétlenül gondolja, hogy ez szélesebb körű nyitáshoz vezetne.

Aligha véletlen, hogy először orosz turisták léphetik majd át újra Észak-Korea határát: Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben Kelet-Oroszországban csúcstalálkozót tartott, ahol a nemzetközi szankciók ellenére gazdasági, politikai és katonai téren is az együttműködést ígértek. Az ENSZ Észak-Koreával kapcsolatos határozatai egyébként a turizmust nem érintik, így ott szabadon lehet üzletelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!