Svéd védelmi vezetők szerint az ország lakosainak fel kell készülniük a háborúra

2024. január 11. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban Pål Jonson svéd védelmi miniszter, Carl-Oskar Bohlin svéd polgári védelmi miniszter és Micael Byden, a svéd hadsereg főparancsnoka is a háború lehetőségére figyelmeztette a svédeket – írja a BBC.

Bohlin két napja egy védelmi konferencián azt mondta, háború lehet Svédországban, és arra figyelmeztette a lakosokat, hogy „háború esetén legyenek minden eddiginél felkészültebbek”.

„Egy olyan nemzet számára, ahol a béke csaknem 210 éve kellemes társ, kényelmes azt hinni, hogy ez egy múlhatatlan állandó. De ezt hinni veszélyesebbé vált, mint korábban bármikor. Sokan mondták már előttem, de hadd tegyem meg ezt én is hivatalos minőségemben, világosabban és érthetőbben: Svédországban is lehet háború” – fogalmazott Bohlin a Newsweek beszámolója szerint.

Ehhez a kijelentéshez csatlakozott később Byden is, aki azt mondta, minden svédnek mentálisan fel kell készülnie erre a lehetőségre.

De Pål Jonson svéd védelmi miniszter is arról beszélt hétfőn, hogy „a világ veszélyesebbé vált, mint egy évvel ezelőtt”, és „nem zárható ki egy Svédország elleni fegyveres támadás”.

„A háború hozzánk is eljuthat. Ezekben a komoly időkben világos látásmódra, cselekvőképességre és kitartásra van szükség – világos látásmódra, hogy megértsük, Oroszország célja továbbra is a szabad Ukrajna kiirtása és egy olyan Európa létrehozása, amelyben az erő dominál, pufferállamokkal és érdekszférákkal” – fogalmazott.

Magdalena Andersson volt miniszterelnök a svéd televíziónak azt mondta, hogy bár a biztonsági helyzet súlyos, „nem olyan, mintha a háború már az ajtó előtt lenne”. A Bris gyermekjogi szervezet közölte, hogy a nyilatkozatok után megnövekedett a segélyvonalukra érkező aggódó hívások száma olyan fiataloktól, akik a TikTokon láttak erről szóló híradásokat.

Svédország néhány lépésre van attól, hogy csatlakozzon a NATO-hoz – már csak Törökország és Magyarország zöld lámpájára vár. Finnország már csatlakozott a NATO-hoz, ami után orosz tisztviselők azt sugallták, hogy az ország „elsőként fog szenvedni”, ha a NATO-val való feszültségek eszkalálódnak.

Micael Byden a svéd Aftonbladet lapnak azt nyilatkozta, a megjegyzései nem számítanak újdonságnak. „Nem az a célom, hogy aggódjanak az emberek; az a célom, hogy minél több ember gondolkodjon el a saját helyzetén és a saját felelősségén” – mondta.

A polgári védelmi miniszter is azt mondta, hogy „nem az a célja, hogy az emberek ne aludjanak”, hanem hogy „tudatosítsák, mi is történik valójában”.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy az ország 2024-ben teljesíti a NATO azon célkitűzését, hogy a gazdasági teljesítmény (GDP) 2 százalékát katonai védelemre költse. Ez azt jelenti, hogy Svédország négy év alatt (2020 óta) megduplázza kiadásait.

Szakértők szerint a kijelentések inkább frusztrációból fakadtak, sokak szerint ugyanis a kormány messze nem tesz eleget a polgári és katonai védelem kiépítéséért. „A legutóbbi védelmi törvénytervezet szerint 3,5 dandárt kellene felállítanunk. Ukrajnának 28 dandárja volt, amikor a háború elkezdődött” – fogalmazott Oscar Jonsson védelmi szakértő a BBC-nek. Szerinte a védelmi vezetők egyfajta „ébresztőnek” szánták a kijelentéseiket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!