Állami egyenruhával kísérleteznek a francia iskolákban

2024. január 11. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptembertől több francia oktatási intézményben is csak állami egyenruhában jelenhetnek meg a diákok, sőt néhány intézmény már tavasszal bevezeti az új szabályt. Gabriel Attal francia oktatási miniszter december elején jelentette be, kísérleti jelleggel több iskolában is bevezetik az egyenruhát, és a kétéves tesztidőszakot értékelve majd eldöntik, bevezessék-e országosan az iskolaruhát.

A prototípusok lényegében sötétkép pólók és pulóverek, rajtuk a francia zászlóval és az iskola székhelye szerinti régió nevével.

A France24 összeállítása szerint néhány pszichológus és tanár azonban már most kritikát fogalmazott meg, és a tesztprogramba jelentkező iskolák diákjai sem maradéktalanul boldogok, sokuk szerint ugyanis nem túl menő az egyenruha.

A kormány célja elvileg az lenne az egyenruhával, hogy tompítsa a diákok közti egyenlőtlenségeket és az iskolai bántalmazást, sokak szerint azonban az is cél, hogy erősítsék a francia iskolák hangsúlyozottan szekuláris jellegét, ami azért egyre nehezebb, mert sok diák a muszlim vallás szabályai szerint öltözködik az állami fenntartású intézményekben. Szeptemberben pont emiatt tiltották be az iskolákban a hagyományos muszlim női viseletnek számító hosszú ruha, az abaja viselését.

A francia törvények szerint a diákok nem viselhetnek vallási meggyőződésre utaló ruhadarabokat és kiegészítőket, nem csupán a muszlim viselet, de a zsidó kipa, a szikh turbán vagy a nagy keresztek viselése is tilos.

Egy, a France24-nek nyilatkozó tanár azt mondta, szerinte elképzelhető, hogy a diákok az egyenruha miatt kevésbé fogják érzékelni a köztük lévő vagyoni különsébgeket, de hogy a bullyzást visszaszorítaná, vagy hogy a szekularizációt segítené az intézkedés, azt kétli. Egyébként maga az oktatási miniszter is bizonytalan a kérdésben, Attal egy interjúban el is mondta, egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy az egyenruha minden problémát megoldana.

Egy egyenruhakollekció öt pólóból, két pulóverből és két nadrágból áll, és 200 euróba, azaz több mint 75 ezer forintba kerül. A hátrányosabb helyzetű diákoknak persze ezt nem kell kifizetni, az egyenruhájuk árát az állam és a helyi önkormányzat vállalja át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!