Több száz brit postafőnököt ítéltek el egy szoftverhiba miatt sikkasztásért, többen öngyilkosok lettek, most kártalanítanák őket

2024. január 10. – 22:27

Másolás

Vágólapra másolva

Külön törvénnyel rendezik Nagy-Britanniában a szoftverhiba miatt ártatlanul elítélt postafőnökök sorsát – írja az MTI. Az országban 1999 és 2015 között 736 postahivatali vezetőt ítéltek el sikkasztás vagy lopás vádjával azért, mert egy postai szoftver nem működött jól, és tévedésből hatalmas hiányokat mutatott a posták költségvetésében.

Nagy-Britanniában a postahivatalokat névhasználati joggal együtt magánszemélyek bérlik és vezetik. Az elszámolásokat viszont sokáig nekik is a brit posta által vásárolt, Horizont nevű szoftverben kellett vezetniük, amely, mint utólag kiderült, végig hibásan működött.

A szoftver rendszeresen hatalmas, néha több ezer fontos mínuszokat mutatott ki. A postafőnökök és informatikusok a kezdetektől fogva jelezték, hogy ezt egy szoftverhiba okozza, a brit posta azonban éveken keresztül tömegesen indított büntetőeljárásokat az érintettek ellen. Legtöbbjüket sikkasztásért vagy lopásért el is ítélték, sokan több év letöltendő börtönbüntetést kaptak. Az ártatlanul elítéltek egy része anyagilag tönkrement, többen öngyilkosságot követtek el.

Később aztán kiderült a hiba, és már három éve vizsgálat is zajlik az ügyben, de még csak 93 esetben vizsgálták felül és semmisítették meg a korábbi ítéleteket. A parlament most ezért a bíróságokat megkerülve törvényt fogadott el az ártatlanul elítéltek kártalanítása érdekében. Azok az érintettek, akiket ártatlanul ítéltek el, és eltekintenek a további pereskedéstől, 600 ezer font (körülbelül 265 millió forint) kártérítést kapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!