Országos útblokádok, traktoros tüntetés Berlinben – tiltakoznak a gazdák Németországban

2024. január 8. – 09:48

Országos útblokádok, traktoros tüntetés Berlinben – tiltakoznak a gazdák Németországban
Traktorok érkeznek Berlinbe a mezőgazdasági támogatások csökkentése elleni tiltakozásra 2024. január 7-én – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Németország számos pontján okozhatnak fennakadásokat a közlekedésben hétfőn a gazdák által szervezett útblokádok. Eközben Berlint megtöltötték a traktorok. A német mezőgazdasági termelők azt követelik, hogy a kormány hagyjon fel a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervekkel – írja a DW.

A gazdák a dízelüzemanyag-támogatások és a mezőgazdasági járművek adókedvezményeinek tervezett csökkentése ellen tiltakoznak, amelyet a szövetségi költségvetés kiigazításának részeként jelentettek be. A gazdák mellett a közúti árufuvarozó vállalatok munkavállalói is csatlakoztak a tüntetésekhez, akik a tehergépkocsikra kivetett útdíjak tervezett emelése ellen tiltakoznak.

Az Olaf Scholz kancellár által vezetett kormánykoalíció (szociáldemokraták, zöldek és a neoliberális Szabad Demokraták) már csütörtökön bejelentette, hogy hajlandó lenne visszavonni a támogatások csökkentésének egy részét, de a Német Gazdaszövetség (DBV) elégtelennek nevezte az ígéretet, és hétfőn kezdődő sztrájkra szólította fel a termelőket.

Tiltakozó traktoros Berlinben 2024. január 7-én – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
Tiltakozó traktoros Berlinben 2024. január 7-én – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

Pénteken a német belügyminisztérium szóvivője arra figyelmeztetett, hogy szélsőjobboldali csoportosulások megpróbálhatják a tüntetéseket saját érdekeik érdekében felhasználni. Christian Lindner pénzügyminiszter pedig a der Spiegel szerint felszólította a gazdákat, hogy „forduljanak vissza” és hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság egy erősen támogatott ágazat.

A konzervatív ellenzéki koalíció (CDU/CSU), a szélsőjobboldali AfD és a jobboldali populista Szabad Választók a támogatásukról biztosították a gazdatüntetéseket.

A hétfői tüntetésre érkező termelők már vasárnap estére elfoglalták a német fővárost, Berlin központját és a nyugati külvárosokat összekötő főútvonalat a tüntetések miatt lezárták a forgalom elől.

Nemcsak Berlint bénítják meg hétfőn a tüntetések, a DW percről-percre közvetítése szerint tiltakozásokat szerveznek az északi Hamburgban és Brémában, a nyugati Saarbrückenben és az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban lévő Bonnban, a keleti Potsdamban, és Münchenben is. De tüntesék lesznek Magdeburgban és Halle/Saale-ban, Erfurtban, Wiesbadenben és Ravensburgban is.

Németország több tartományában is útblokádokat szerveztek a tiltakozók, Észak- és Kelet-Németország egyes részein is voltak fennakadások hétfő reggel, az északnyugat-alsó-szászországi Cloppenburg körzetében például egy autópályát közel 40 jármű állt el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!