Kína azt állítja, hogy letartóztatott egy feltételezett brit kémet

2024. január 8. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Leleplezték és letartóztatták Kínában az MI6 brit hírszerző ügynökség feltételezett kémjét – írja az MTI a Reuters beszámolója alapján.

A kínai állambiztonsági minisztérium jelentése szerint a hatóságok azzal vádolják az MI6-et, hogy Kínába küldött egy külföldi állampolgárságú személyt információszerzés céljából.

A jelentés szerint az MI6 2015-ben vette fel a kapcsolatot Huang Moumouval, aki egy tengerentúli tanácsadó ügynökség vezetője volt. A jelentés szerint Huang nem rendelkezik kínai állampolgársággal, de pontos nemzetiségét és nemét nem közölték.

A brit hírszerzés állítólag arra kérte Huangot, hogy foglalkozásának és nyilvános személyazonosságának álcája alatt szerezzen Kínával kapcsolatos hírszerzési információkat a brit kémügynökség számára. A kínai kormány szerint az MI6 professzionális hírszerzési képzést is tartott Huang számára Nagy-Britanniában és más helyeken, és speciális kémfelszerelést biztosított a hírszerzési adatok gyűjtésére.

A jelentés szerint a kiképzése után az MI6 többször utasította Huangot, hogy lépjen be Kínába, szerezzen információkat, és szervezzen be új embereket az MI6-be.

„Alapos vizsgálatot követően az állambiztonsági szervek gyorsan bizonyítékokat találtak Huang kémtevékenységekben való részvételével kapcsolatban, és büntetőjogi intézkedéseket hoztak ellene” – jelentette a kínai kormány.

Eközben a brit kormány azt állítja, a kínai kémek a politika, a védelem és az üzleti élet érzékeny pozícióiban lévő tisztviselőit veszik célba egy egyre kifinomultabb kémkedési művelet részeként, hogy brit államtitkokhoz jussanak. Kína szerint ezek az állítások „teljesen alaptalanok”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!