Gyanús drónok röpködnek német támaszpontok felett, ahol ukrán katonákat képeznek ki

2024. január 7. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Hetente röpködnek gyanús drónok német laktanyák és támaszpontok felett, a Bundeswehr pedig eddig tehetetlennek látszik – írja a Bild. A német lap szerint különösen azok felett a katonai létesítmények felett látni sűrűn drónokat, néha többet is egyszerre, ahol ukrán katonákat képeznek ki a Leopard 1-es német tankok kezelésére. Ezeknek a tankoknak az ukrán hadsereg komoly szerepet szán a megakadt ellenoffenzívában.

A félelmek és gyanú szerint kémdrónokról van szó, amelyek az orosz kormány és hadsereg számára gyűjtenek információkat az ukránok kiképzéséről. Ezt a gyanút a Bundeswehr is osztja, igazolni viszont eddig nem sikerült, ugyanis még egy drónt sem sikerült elfogni. A hadsereg eddig annyit tett, hogy kiképezte a katonai rendészetet a német gyártású HP 47-es drónzavaró berendezések használatára, amelyeknek elvileg földre kellene kényszeríteniük a drónokat, de ezek szerint eddig ez nem sikerült.

Német katona HP 47-es drónzavaróval – Fotó: Ina Fassbender / AFP or licensors
Német katona HP 47-es drónzavaróval – Fotó: Ina Fassbender / AFP or licensors

A Bundeswehr a probléma kezelésére 2023 novemberében már alakított egy drónmunkacsoportot, de ez egyelőre még nem kezdte meg a működését. Mivel ugyanis Németországon belül kellene kezelni a problémát, először a belügyminisztériumnak kell tisztáznia, milyen hatóságnak kellene fellépnie a drónokkal szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!