Félmilliós orosz katonai veszteséggel számolnak 2024-re a britek

2024. január 6. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Szombati összefoglalónk az orosz–ukrán háborúról:

  • A brit védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg idén 500 ezer fős veszteséggel számol (ez a halottak és a sérültek számára együttesen). Becslésük szerint tavaly átlagosan napi 300 orosz katona halt meg a háborúban.
  • A britek szerint Oroszország továbbra is próbálja megszerezni a légi fölényt Ukrajna felett. Karácsony előtt az ukránok három orosz vadászgépet lőttek le, ez rányomta a bélyegét a szárazföldi csapataik taktikájára is. Az oroszok ugyan az elmúlt napokban fokozták a légitámadásokat, de így is kisebb intenzitással támadnak, mint a három gép elvesztése előtt.
  • Az ukrán határtól 40 kilométerre fekvő Belgorod vezetése lehetővé tenné, hogy az orosz lakosság elhagyassa a területet. Eddig hasonló bejelentésre még nem került sor, a lépést az ukránok halálos áldozatokkal is járó támadásai után jelentették be. A Reuters szerint a Kreml ugyan igyekezett fenntartani a normális működés látszatát az orosz területen, de a Belgorodot ért legutóbbi csapások kikényszerítették az evakuálást.
  • Oroszország szerint szombatra virradóan négy ukrán rakétát lőttek le az elcsatolt Krím felett. Pénteken azt közölték, hogy egy visszavert egy ukrán dróntámadásban 36 drónt semmisítettek meg a félsziget felett.
  • Dánia 19 amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépet juttat Ukrajnának 2024 második negyedévében, miután az ukrán pilóták képzése befejeződött, közölte a dán védelmi minisztérium.
  • Az amerikai kormányzat szerint nincs egyéb lehetőségük Ukrajnát támogatni, ha a kongresszus nem hagyja jóvá ennek finanszírozását. Ugyan a Pentagonnak van némi korlátozott mozgástere Kijev megsegítésére, de abból csak csekély mennyiségű felszerelést tudnának eljuttatni Ukrajnába.
  • A Reuters szerint a Harkivi ügyészség újabb bizonyítékokkal, egészen pontosan rakétadarabkákkal támasztotta alá, hogy Oroszország Észak-Koreától beszerzett rakétákkal támadta Ukrajnát.
  • A nepáli kormány megtiltotta állampolgárainak, hogy Oroszországba vagy Ukrajnába utazzanak munkát vállalni. A nepáli külügyminisztérium szerint több mint 200 nepáli katona vonult be az orosz hadseregbe a háború kezdete óta, és közülük több mint százan eltűntek, de az ukrán hadseregben is szolgálnak nepáliak.
  • Tizenegy ember, köztük öt gyerek meghalt szombaton egy orosz rakétatámadásban a kelet-ukrajnai Pokrovszkban – közölte Donyeck megye ukrán ellenőrzés alatt álló területének kormányzója. Nyolc ember megsebesült az Sz-300-as típusú rakétákkal végrehajtott támadásban, valamint hat lakóház megrongálódott.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!