Orbán európai vezetők társaságában vett részt Jacques Delors temetésén

2024. január 5. – 14:16

Orbán európai vezetők társaságában vett részt Jacques Delors temetésén
Jacques Delors, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartása a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/ MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A december 27-én, 98 éves korában meghalt Jacques Delors párizsi búcsúztatásan Ursula von der Leyen és Emmanuel Macron mellett részt vett Orbán Viktor is. Delorst, egykori francia pénzügyminisztert, az Európai Bizottság volt elnökét a modern Európai Unió egyik atyjának tartják.

A búcsúztatón Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt, hogy Jacques Delors mindig a megbékélésért dolgozott, alternatívákat keresett, hidakat épített. A gyászszertartás, amit az Invalidusok díszudvarán tartottak, Macron azt mondta, hogy Delors „lépésről lépésre hozzájárult Európa mai arculatának kialakításához”. Felidézte, hogy az Európai Bizottság vezetőjeként létrehozta az egységes piacot, kezdeményezte a schengeni megállapodások aláírását, elindította az Erasmus-programot, megreformálta a közös agrárpolitikát.

A gyászszertartáson több európai vezető, valamint és állam- és kormányfő, köztük Orbán Viktor is jelen volt. A miniszterelnök azt írta Facebook-oldalán:

„Elment Magyarország barátja és Európa vezetője a rendszerváltás utáni, sorsfordító időkből. Köszönünk mindent!”

Orbán Facebook-oldalán több rövid videót is megosztottak, ezeken a miniszterelnök többek közt Mark Rutte holland miniszterelnökkel is beszélgetett. A Politico azt írja, hogy Orbán annak ellenére, hogy egy óriásplakát-kampánnyal „gúnyolódik” Delors utódján, Ursula von der Leyenen, és blokkolja az Unió Ukrajna-politikáját, most más vezetőkkel vállvetve áll ki nagy európai vezetői tiszteletére.

Mark Rutte és Orbán Viktor – Fotó: Stephanie Lecocq / Reuters
Mark Rutte és Orbán Viktor – Fotó: Stephanie Lecocq / Reuters

Az államfő gyászbeszédét követően a Marseillaise, a francia himnusz, majd az Örömóda, Európa himnusza csendült fel az Invalidusok díszudvarán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!