Lemond Mr. Fegyverlobbi, a fegyvertartás szabályozását elutasító szervezet vezetője

2024. január 5. – 22:53

Másolás

Vágólapra másolva

Három évtized után, január végén távozik tisztségéből a legnagyobb amerikai fegyverlobbi-szervezet, az Országos Fegyverszövetség (NRA) vezetője, a 74 éves Wayne LaPierre, lemondását egészségügyi állapotával indokolta, írja a BBC. A bejelentésre néhány nappal az előtt a per előtt került sor, amelyben őt és a szervezet más magas rangú vezetőit azzal vádolják, hogy visszaéltek az NRA pénzeszközeivel. A per hétfőn kezdődik.

Az ügyészség még 2020-ban indította az eljárást, többek között azzal vádolva a vezetőket, hogy több millió dollárt fizettek a szövetség pénzéből személyes luxuskiadásaikra. LaPierre legalább nyolc alkalommal ment a Bahamákra magánrepülőgéppel az NRA pénzéből, csak erre 500 ezer dollár folyt el.

A főügyész szerint LaPierre lemondása ugyan fontos győzelem, de hivatala tovább dolgozik az ügyön. „Alig várjuk, hogy a bíróságon is bizonyíthassuk a tényeket” – mondta Letitia James.

Az NRA az Egyesült Államok egyik legerősebb politikai szervezete, erőteljes lobbitevékenységet folytat a fegyvertartás további szabályozása ellen. Azzal érvelnek, hogy minél több a fegyver, annál biztonságosabb lesz az ország. Közvetlenül finanszírozzák azokat az amerikai politikusokat és törvényhozókat, akik támogatják őket céljaikban.

A szervezet tagsága azonban az elmúlt években csökkenni kezdett, és mivel bevételeik nagy része a tagdíjakból származik, 2016 és 2020 között 23 százalékkal csökkent a büdzséjük is. Az NRA 2018-ban azt állította, hogy hatmillió tagja van, három évvel később LaPierre arról beszélt, hogy a létszám 4,9 millió alá csökkent.

A LaPierre lemondását bejelentő közleményében az NRA közölte, hogy továbbra is ellátja a védelmét, korábban pedig alaptalan, előre eltervezett támadásnak minősítették a vádakat. A tárgyalás várhatóan hat hétig tart majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!