Engedélyt kapott egy ausztrál nő arra, hogy halott férjétől szerezzen be spermát posztumusz megtermékenyítésre

2024. január 3. – 07:52

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 62 éves nő engedélyt kapott a nyugat-ausztráliai legfelsőbb bíróságtól, hogy elhunyt férjétől spermát nyerjen ki, és azt esetleges posztumusz megtermékenyítéshez használhassa fel, írja a Guardian. A nő sürgős bírósági kérelmet adott be a 61 éves férje tavaly év végi halála után.

A Sir Charles Gairdner kórház, ahová a nő férjének holttestét szállították, nem biztosított kijelölt embert a feladatra, hogy spermiumot nyerjen ki és tároljon számára, így a bíróság úgy ítélte meg, hogy a nő kénytelen volt végzésért folyamodni. A házaspárnak korábban volt két közös gyereke, de mindketten balesetben életüket vesztették.

A gyerekek elvesztése után a házaspár újra teherbe szeretett volna esni, de a termékenységi tanácsadó a nőnek azt mondta, hogy életkora miatt erre kicsi az esély. A férfi spermája azonban életképes volt. Egy 20 éves unokatestvér önként jelentkezett béranyának, de külföldön él, és a házaspárnak egy ideig szintén külföldre kellett volna költöznie, hogy a folyamat elindulhasson. Erre munkahelyi kötelezettségek, a járvány és a feleség anyósának halála miatt a férj haláláig nem volt lehetőség.

A jelenlegi bírósági engedély egyelőre a sperma eltávolítására szól, ahhoz, hogy a feleség fel is tudja használni, újabb engedélyre lesz szükség.

Nyugat-Ausztrália jelenleg nem engedélyezi a posztumusz megtermékenyítést. A sperma felhasználásához a nőnek kérelmeznie kell annak áthelyezését egy másik, az eljárást engedélyező joghatósághoz.

A bíróság határozatában megrovásban részesítette a kórházat, amiért nem bocsátott időben a nő rendelkezésére valakit, aki kivonja a spermát, és eltárolja, hiszen így a feleségnek „sürgős alapon és traumatikus körülmények között bíróságra kellett mennie, hogy olyan végzést kapjon, amelyet – ha a kijelölt tisztviselő úgy ítél meg, hogy minden kritérium teljesül – gyorsabban is le lehetett volna folytatni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!