Az év első napján is folytatódtak a légicsapások és a dróntámadások Ukrajnában

2024. január 1. – 23:52

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború hétfői eseményeiről:

  • Az oroszok szerint az ukránok hétfőn Donyeck városát ágyúzták, aminek következtében meghalt 4 ember, 14-en pedig megsebesültek. Az orosz külügyminisztérium közleményében „terrorcselekménynek” nevezte a donyecki lövéseket, amelyek szerinte a polgári infrastruktúrát célozták. (Reuters)
  • Az ukrán oldalon egy ember meghalt és kilenc megsebesült egy orosz dróntámadásban, amely a déli Odessza kikötőjét érte – közölte Oleh Kiper, a régió kormányzója a Telegramon.
  • Vlagyimir Putyin terrorista akciónak nevezte az ukrán határtól 30 kilométerre lévő Belgorod ellen irányuló ukrán támadást, amiben húsz ember meghalt, és 111-en megsebesültek. Az orosz elnök megtorlásokat helyezett kilátásba, a csapások fokozásával akarják viszonozni a támadást. Az ukrán offenzíva azután indult, hogy Oroszország nagy erőkkel elkezdte bombázni az ukrán nagyvárosokat. (Reuters)
  • Kanada nemrég újabb NASAMS légvédelmi rakétarendszereket adott Ukrajnának. A norvég kormány is úgy döntött, hogy engedélyezi a Norvégia által gyártott fegyverek és védelmi termékek közvetlen értékesítését Ukrajnába. (MTI)
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a háború kezdete óta több mint 200 ukrán fegyverest ítéltek börtönbüntetésre az orosz bíróságok. Azt mondta, hogy a katonákat „atrocitások elkövetése” miatt ítélték el. Körülbelül 900 ukrán személy ellen nagyjából 4000 büntetőeljárást indítottak. „Ezek között nemcsak radikális nacionalista egyesületek tagjai, az ukrán biztonsági erők képviselői és zsoldosok vannak, hanem Ukrajna katonai és politikai vezetésének képviselői is” – mondta Lavrov. (Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!