Nagy erejű földrengés rázta meg Japánt, több embert temettek maguk alá a romok

2024. január 1. – 10:30

Nagy erejű földrengés rázta meg Japánt, több embert temettek maguk alá a romok
Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy erejű – 7,6-os erősségű – földrengés rázta meg hétfőn Japán középső részét – jelentette a NHK közszolgálati televízió híre alapján az MTI. A kormányzat jelentése szerint legalább hat embert temettek maguk alá a romok.

A Japán Meteorológiai Hivatal az Isikava prefektúrában található Noko félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra. A hatóságok felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre. A földmozgás centruma Isikava prefektúrában, tíz kilométer mélyen volt.

Frissítés, 14:30: a cunamiriadót visszaminősítették a súlyos fokozatról.

Fotó: Kyodo
Fotó: Kyodo

A meteorológiai hivatal szerint akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet. Az NHK jelentése szerint egy méternél magasabb hullámok csaptak le az Isikava prefektúrabeli Vadzsima város partjaira. A Kansai Electric áramszolgálató szerint nincsenek rendellenességek a földrengés térségben működő atomerőműveknél, de 36 ezer lakás maradt áram nélkül.

A 7,6-os földrengés erősnek számít, évente húsz ilyen van a világban.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szökőárriadót adott ki a japán földrengések miatt a csendes-óceáni Szahalin sziget nyugati partvidékére valamint több távolkeleti városra, így Vlagyivosztokra. Az érintett területről folyik a lakosság kimenekítése. Dél-Korea Kangvon tartomány keleti partjainak egyes szakaszaira adott ki cunamiriadót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!