1,5 millió ember egyhavi élelmét lopták el az ENSZ Világélelmezési Programjának szudáni raktárából

2023. december 29. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kifosztották az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) raktárát Szudán Gezira tartományában a kormányellenes lázadók, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) fegyveresei, jelentette pénteken a nemzetközi szervezet. A raktárból ellopott gabonafélék, hüvelyesek és étolaj közel 1,5 millió ember egyhavi ellátására lett volna elég. írja közleményük alapján az MTI.

A lázadó RSF fegyveresei húszezer alultáplált gyermek és szoptató édesanya számára előkészített speciális ellátmányt is elloptak. „Kritikus segítségtől fosztották meg a harcok elől menekülő, már így is kétségbeesett szudániakat. Ez tűrhetetlen, ennek véget kell vetni” – írta csütörtök esti közleményében Michael Dunford, a WFP regionális igazgatója.

Az áprilisban kitört polgárháború óta a dárfúri milíciából kivált RSF-nek nemrég sikerült előretörnie Gezira államban, amelyet mezőgazdasági adottságai miatt az ország éléskamrájaként emlegetnek. Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok irányítása alatt álló hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezette RSF közti fegyveres összetűzések miatt eddig több mint 7 millió szudáni kényszerült otthona elhagyására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!