Útblokáddal tiltakoznak a vélt választási csalás ellen Belgrádban a diákok

2023. december 29. – 15:53

Útblokáddal tiltakoznak a vélt választási csalás ellen Belgrádban a diákok
Gitározó egyetemista 2023. december 29-én Belgrád belvárosában. A diákok a december 17-i előrehozott parlamenti választáson vélt csalások miatt hirdettek egy napos blokádot a szerb fővárosban. Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Utcákat zártak le a december 17-i, előrehozott szerbiai választásokon vélelmezett csalások ellen tiltakozó diákok Belgrád belvárosában, jelentette az MTI. Az egyik legpatinásabb szerb lap, a Vreme beszámolója szerint a diákok lényegében letáboroztak a Birčanin és a Knez Miloš utcák környékén, az államigazgatási minisztérium és a helyi önkormányzat közelében. Előbbi minisztériumtól követelik, hogy hozza nyilvánosságra a választási névjegyzékeket.

A Vreme tudósítása szerint a tiltakozó diákok sátrakat állítottak és már a bab is fő. Nem csoda, hogy a tiltakozók így berendezkedtek, azt tervezik, hogy blokádjukat egészen holnap délután egyig, a ProGlas és a Borba civil szervezetek a Belgrád központjában álló Teréz-forráshoz tervezett óriásdemonstrációjáig fenntartják.

A diákok azért követelik a választási névjegyzék nyilvánosságra hozatalát, mert feltételezéseik szerint azon fiktív személyek, illetve elhunytak és külföldre távozottak is szerepelhettek, ezzel lehetőséget teremtve a csalásra. Véleményük szerint a választásokon nyertes kormánypárt, a Szerb Haladó Párt ilyen fiktív szavazatokkal szerezhette meg a győzelmet.

Az ellenzéki tiltakozás már a voksolás másnapján megkezdődött, a demonstráció élére pedig a Szerbia az erőszak ellen nevű választói lista képviselői álltak, akik a második helyen végeztek a választáson. A hivatalos, vitatott végeredmény alapján a Szerb Haladó Párt a szavazatok 46,7 százalékát szerezte meg, a baloldali ellenzéki összefogás 23,69 százalékkal lett második.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!