Fico: Garantálom, hogy a V4-ek dinamikája egész máshogy fog kinézni

2023. december 29. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Fico szerint a visegrádi négyek (V4) ereje nagyban függ az elnöklő ország – ami jelenleg Csehország – hozzáállásától. „Ismételten arra kértem Petr Fiala cseh kormányfőt, hogy hívja össze a V4-eket, mert úgy gondolom, hogy még ha vannak is bizonyos nézetkülönbségeink, beszélhetünk olyan témákról, amelyek összekötnek bennünket. Például az Európai Unió költségvetése kapcsán, vagy az EU hosszú távú szerződéseinek az átértékeléséről, sok ilyen van” – részletezte a szlovák kormányfő a TASR-nek, a szlovák közszolgálati hírügynökségnek adott interjújában, amit az Újszó is szemlézett. Fico hozzátette, hogy Fiala csak később akarja összehívni a V4-eket, ő pedig nem tehet mást, mint hogy ezt elfogadja.

Fico úgy véli, hogy a négy ország közös fellépése mindegyiküknek segíthet abban, hogy érvényesítsék az álláspontjukat az unión belül. „Ha összefog négy ország, amely körülbelül 65 millió polgárt képvisel, akkor azt a legnagyobb európai szereplők is tiszteletben tartják” – magyarázta.

„Ez egy nagyszerű lehetőség, és ettől különlegesek a V4-ek. De… A régión belüli politikai erőviszonyok ma olyanok, amilyenek”

– állapította meg, majd hozzátette, hogy elnöksége idején egyértelműen a V4-ek cselekvőképességét akarja majd felerősíteni. „Garantálom, hogy a V4-ek dinamikája egész máshogy fog kinézni.”

A szlovák kormányfő szerint Szlovákia EU- és NATO-tagságát nem lehet megkérdőjelezni, de azt gondolja, hogy az ország külpolitikájának nem feltétlen kell kötelező módon és egyoldalúan a nyugati irányultságúnak lennie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!