Meghalt Gaston Glock, a Glock pisztolyok atyja

2023. december 28. – 06:36

Másolás

Vágólapra másolva

94 éves korában meghalt Gaston Glock, a Glock marokfegyverek feltalálója. Az osztrák mérnök fegyverei nagyon népszerűek, többek között azért, mert olyan hollywoodi kasszasikerekben választották őket, mint például a Mátrix – Újratöltve vagy a Terminátor 3, de az amerikai popkultúra egyébként is előszeretettel használta őket, írja a BBC.

Glockot sikerei ellenére visszahúzódó milliárdosként írták le, aki ideje nagy részét egy tóparti birtokon töltötte Ausztriában. Ritkán szerepelt a hírekben, csak akkor került a címlapokra, amikor 2011-ben elvált első feleségétől, 2012-ben megjelent egy könyv a vállalkozásáról, és amikor egy üzlettársa megpróbálta megölni még az 1990-es évek végén.

A férfi 1929-ben született, gépészmérnöknek tanult egy bécsi főiskolán. Később fogyasztási cikkekkel foglalkozó üzletet nyitott. Az 1980-as évek elején a vállalat katonai felszerelések felé is nyitott, válaszolt az osztrák hadsereg felhívására, amely a katonasági pisztolyok frissítésére irányult. Glock egy könnyű, 9 milliméteres félautomata pisztolyt tervezett és szabadalmaztatott, amely 18 lövést tudott leadni, és könnyen újratölthető volt.

A Forbes 2021-ben 1,1 milliárd dollárra becsülte Glock személyes vagyonát.

Persze a pisztolyok több kritikát is kaptak, és annak ellenére, hogy az amerikai popkultúrában előszeretettel reklámozták őket, nem mindig kaptak jó marketinget. 2003-ban például az amerikaiak úgy találtak rá Szaddám Huszein iraki diktátorra, hogy az éppen egy Glock társaságában rejtőzködött egy lyukban a földben. 2018-ban az amerikai tengerészgyalogság egyik veteránja 12 embert ölt meg egy forgalmas kaliforniai bárban, Glock fegyvert használt.

Egy amerikai fegyvergyártó cég pedig olyan sajátos Glock pisztolyokat gyártott, amelyek úgy néztek ki, mintha legóból készült gyerekjátékok lennének.

Glock ritkán reagált a kritikákra, és nem volt hajlandó csatlakozni több más fegyvergyárthoz, amelyek 2000-ben önkéntes fegyverszabályozási megállapodást írtak alá az Egyesült Államok kormányával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!