A Yellowstone-t is fenyegeti a szarvasokat zombivá tevő járvány

2023. december 24. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben valami nagyon aggasztót fedeztek fel az amerikai Yellowstone nemzeti park dolgozói: találtak egy szarvast, ami minden bizonnyal a szarvasokat zombivá alakító, nagyon fertőző betegségben pusztult el. Az amerikai szarvaspopulációban már eddig is gyorsan terjedt a betegség, ami viszont katasztrofális hatással lehet a világ talán leghíresebb nemzeti parkjának ökoszisztémájára.

A krónikus agysorvadásos kór, avagy CWD egy, a kergemarha kórhoz hasonló betegség, ami szarvasok között terjed. A kórokozó bejut az állatok agyába, ahol elkezdi lebontani az idegrendszert, a szarvasokból nyáladzó, letargikus, bukdácsoló, és sokszor agresszív zombit csinálva. A járvány minden Amerikában található szarvasfajtát megfertőz, az öszvérszarvasoktól a jávorszarvasokig, gyógymód vagy védőoltás pedig nincs. A kórokozó pedig nagyon strapabíró, évekig megmarad a földön vagy a növényzeten, és még fertőtlenítővel sem lehet elpusztítani.

Tudósok pedig évek óta mondják, hogy teljesen elképzelhető, hogy a CWD a szarvasfajtákról más állatokra, így az emberre is átterjedjen. Erre egyelőre még nem volt példa, de a Guardian-nek is nyilatkozó, a CWD terjedését vizsgáló kutató szerint nem elképzelhetetlen, ahogy a kerge marha kór is meg tudta fertőzni azokat az embereket, akik a fertőzött húsból fogyasztottak. Éppen ezért kutatók arra figyelmeztetik a vadászni kedvelő amerikaiakat, hogy ne egyenek meg zombiként viselkedő szarvasokat, és vizsgáltassák be a szarvashúst, mielőtt elfogyasztanák.

Az Egyesült Államok már majdnem minden államában találtak fertőzött szarvasokat, a Yellowstone-t viszont eddig sikerült elkerülni. Szakértők szerint viszont itt hatalmas ökológiai hatása lehet a járványnak, mert már nagyon kevés helyen van az Egyesült Államokban olyan biodiverzitás, mint a Yellowstone-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!