Herszont lövik az oroszok, Ukrajna déli területeit drónokkal támadják

2023. december 24. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnapi összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről:

  • A dél-ukrajnai Herszon régió elleni hétvégi orosz támadásoknak a vasárnap délutánig már négy halottja van, közölte Oleksandr Prokudin kormányzó. További kilenc ember megsebesült.
  • Az ukrán légvédelem vasárnapra virradóan 14 orosz drónt semmisített meg, főleg az ország déli területén, a Mikolajivi, Zaporizzsjai, Dnyiproi és Hmelnyickiji régióban, közölte az ukrán légierő.
  • A Mentsük meg Ukrajnát humanitárius civil szervezet három gyereket mentett ki az orosz megszállás alatt álló területekről, köztük egy nyolcéves kisfiút és árván maradt testvérpárt. Az ukrán szervezet a háború kitörése óta 226 gyereknek segített.
  • Ismét beléphetnek Ukrajnába Lengyelország felől a Sehin-Medyka határátkelőn keresztül a teherautók. A blokádot még november elején állították a lengyelek, akik több határállomáson is demonstrációba kezdtek. Azt kívánják elérni, hogy az EU állítsa vissza az ukrán szállítmányozási cégek engedélykötelezettségét.
  • Az ukrán ortodox keresztények már december 25-én is megünnepelhetik a karácsonyt, mivel Zelenszkij még júliusban aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajna „felhagyjon azzal az orosz örökséggel, ami a karácsonyi ünnepségeket január 7-re írja elő”. (A Wikipédia szerint 2017 óta december 25-e, azaz a Gergely-naptár szerinti karácsony hivatalos állami ünnep Ukrajnában)
  • Az orosz invázióval szembeni bátorító ünnepi üzenetet küldött karácsony estéjén az ukrán elnök. „A végén elvész a sötétség. Legyőzzük a gonoszt” – mondta Zelenszkij, aki köszönetet mondott az ukrán katonáknak, akik a fronton a lövészárkokban töltik a karácsonyt, és megosztotta gondolatait azokkal a családokkal, akik idén a harcoló férjük, a fiuk, apjuk nélkül töltik az ünnepeket. „Valamennyi harcosunk Ukrajna őrangyala” – mondta Zelenszkij.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!