A bölcsészkari lövöldözéshez hasonló támadással fenyegetőzött egy prágai telefonáló

2023. december 22. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Korábbi jelentésekkel ellentétben nincs külföldi halálos áldozata a prágai Károly Egyetemen csütörtökön történt fegyveres támadásnak, a három külföldi állampolgár a sebesültek között van. A támadásban az elkövetővel együtt összesen 15 személy halt meg. A kórházba szállított sérülteken minden jelentős műtétet elvégeztek, péntekre az összes sérült állapota stabilizálódott.

„Az elhunytak között nincs külföldi állampolgár” – közölte Vit Rakusan cseh belügyminiszter pénteken a cseh közszolgálati rádióban. „Tizenhárom halálos áldozata van az őrült lövöldözőnek, aki maga is a halottak között van” – mondta. A lövöldöző által meggyilkolt személyek száma a pénteki napon tizennégyre nőtt, miután a kórházba szállított sebesültek egyike belehalt sérüléseibe.

A támadó által megsebesített 25 személy közül három külföldi állampolgár: ketten az Egyesült Arab Emírségek, a harmadik pedig Hollandia állampolgára.

Az egyetem Zenetudományi Intézete pénteken tudatta: Lenka Hlávková, az intézet igazgatója is a tömeggyilkosság áldozatai között van. A prágai lövöldöző a bölcsészkar épületének párkányáról három, utcán sétáló embert is eltalált fegyverével, továbbá egy személyautót és egy rendőrautót is meglőtt – közölte a támadással kapcsolatban tartott pénteki sajtótájékoztatóján Petr Matejcek, a prágai rendőrkapitányság vezetője. – Amint közelíteni kezdtek hozzá a rendőrök, a támadó maga ellen fordította fegyverét és öngyilkosságot követett el – mondta.

A prágai rendőrség egy fenyegető telefonhívást is rögzített péntek hajnalban, amely során az ismeretlen hívó bejelentette: a bölcsészkari lövöldözéshez hasonló támadás elkövetésére készül.

A rendőrség reggelre azonosította a telefonálót, és őrizetbe vették. A rendőrség az X-en osztott meg információkat az esetről, továbbá a hamis információk terjedésére is figyelmeztették a felhasználókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!