Dróntámadások érték Kijevet, F-16-os vadászgépeket kap Ukrajna a hollandoktól

2023. december 22. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb pénteki eseményeiről:

  • Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja az Egyesült Államokkal a diplomáciai kapcsolatait, ha Washington elkobozza az ukrán konfliktus miatt befagyasztott orosz vagyont. „Amerikának nem szabad annak az illúziónak a tudatában cselekedni, (…) hogy Oroszország két kézzel ragaszkodik a diplomáciai kapcsolatokhoz ezzel az országgal” – mondta Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes. Egyes nyugati politikusok korábban azt javasolták, hogy a befagyasztott, mintegy 300 milliárd dollár értékű orosz jegybanki tartalékokból származó bevételeket Ukrajna újjáépítésének finanszírozására fordítsák. (Sky News).
  • Ukrajna a péntekre virradó éjszaka 28 orosz drónt lőtt le – közölte az ország légiereje. Az iráni gyártmányú drónokat Közép-, Dél- és Nyugat-Ukrajna területei felett lőtték ki. A fővárost is érte dróntámadás, legalább ketten megsérültek. Ez volt a Kijev elleni hatodik ilyen támadásról ebben a hónapban. (Sky News)
  • Az ukrán erők csütörtökön egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 24 tüzérségi fegyvert és 23 drónt semmisítettek meg. Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 351 ezret. (MTI)
  • Oroszország azt állítja, hogy légvédelme pénteken egy órán belül öt ukrán drónt fogott el Moszkvától délre. A védelmi minisztérium szerint négyet Kaluga régió felett fogtak el, egy ötödiket pedig Moszkva területén belül semmisítettek meg – írja a Reuters. Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin azt mondta, hogy a drón darabjai Podolszk városában hullottak le, de sem halálos áldozatokat, sem más károkat nem jelentettek.
  • A Kreml „ponyvaregénynek” titulálta a Wall Street Journal cikkét, ami szerint Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér repülőgép-szerencsétlenségben bekövetkezett halálát Nyikolaj Patrusev orosz biztonsági tisztviselő rendezte meg. A WSJ nyugati hírszerző ügynökségekre, volt amerikai és orosz biztonsági és hírszerzési tisztviselőkre, valamint volt Kreml-tisztviselőkre hivatkozva írt arról, hogy Prigozsin magángépét egy szárny alá helyezett kis bomba lőtte le. (Guardian)
  • A holland kormány 18 F-16-os repülőgépet küld Ukrajnának – jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök pénteken Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően. A vadászgépek leszállítása még a holland külügyminisztérium kiviteli engedélyétől, valamint az ukrajnai személyzetre és infrastruktúrára vonatkozó kritériumok teljesítésétől függ – tette hozzá Rutte anélkül, hogy e döntések ütemezését megadta volna. (Guardian)
  • Oroszország a háború következtében „örökre elvesztette Ukrajnát”, és a tavaly február óta tartó hatalmas katonai erőfeszítések ellenére sem lesz képes elérni háborús céljait – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a dpa hírügynökségnek. A főtitkár szerint az orosz katonai inváziónak az volt a célja, hogy Ukrajnát megakadályozza a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való közeledésben. „Ukrajna azonban most közelebb van a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mint valaha” – mondta . Emellett Oroszországnak több száz repülőgép és harckocsik ezrei mellett mintegy 300 ezer fős vesztesége van. „A gazdaságuk gyengébb. Politikailag elszigeteltebbekké váltak” – fűzte hozzá. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!