Ódor Lajos: Orbán a média előtt mondja a magáét, de normálisan lehet vele beszélgetni

2023. december 22. – 08:02

Ódor Lajos: Orbán a média előtt mondja a magáét, de normálisan lehet vele beszélgetni
Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke júniusban – Fotó: Olivier Matthys / MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktorral csak néhány perces beszélgetéseik voltak, Budapesten pedig azért nem járt hivatalos látogatáson, mert kevés volt az idejük – többek közt erről beszélt a Hvg360-nak Ódor Lajos, Szlovákia leköszönő miniszterelnöke.

„Soha nem titkoltam a magyarságomat, csak a szlovákomon nem érződik annyira, hogy nem az az anyanyelvem” – mondta az őt ért támadásokkal kapcsolatban. Eredetileg arra számított, hogy a szlovák nacionalisták bírálják majd a legtöbbet, de a magyaroktól is kapott bőven. Szerinte a nacionalistákkal is nagyot fordult a világ: „20 évvel ezelőtt a szlovák és a magyar nacionalisták még a legnagyobb ellenségek voltak, most pedig a legnagyobb barátok.”

Arról, hogy a miniszterelnöksége alatt egyszer sem volt hivatalos látogatáson Orbán Viktornál Budapesten, azt mondta, hogy mivel kevés ideje volt, megegyeztek, hogy külügyminisztere tartja a kapcsolatot a környező országokkal. Orbánnal néhány alkalommal találkoztak személyesen, ekkor pár perces beszélgetéseik voltak.

„Normálisan el lehet vele beszélgetni négyszemközt, aztán amikor kimegy a média elé, mondja a magáét”

– mondta Ódor. Szerinte ilyen szempontból Orbán hasonlít Robert Fico jelenlegi szlovák kormányfőre.

A nacionalista politikusok felemelkedését Ódor Lajos szerint az okozza, hogy az embereknek imponál az erős politikus képe, akinek minden problémára van egy „egyszerű” megoldása, és elhiteti, hogy mindenért más a felelős. Szerinte Magyarországon és Szlovákiában is erősen jelen van az a mentalitás, hogy „majd a jó földesúr mindent megold helyettünk”. Fico visszatérése mögött viszont inkább azt látja, hogy a korábbi kormányok rosszul kezelték például a Covidot. Kapkodtak, egész egyszerűen nem tudtak kormányozni.

A volt miniszterelnök szerint a szlovák korrupcióra jellemző, hogy gazdaság működését nem fogja vissza, mert az iparban nincs állami befolyás. Ott egész egyszerűen az a lényeg, hogy ha valaki támogat egy politikai pártot, akkor az meghálálja, ha hatalomra kerül. Szerinte Fico korábbi, „félelmetes hálózatát”, amiben bírák, rendőrök és titkosszolgák is részt vettek, nehéz lenne visszaépíteni, mert az új miniszterelnökre „nagyon sok szem tapad”. Ennek egyik oka, hogy a médiát nem sikerült maga alá gyűrnie.

Ódor Lajos szerint Lengyelország, Magyarország, Szlovákia gyakorlatilag egy szinten van gazdasági szempontból. „Sokat fejlődött a régió az elmúlt harminc évben, de könnyebb látványosan fejlődni akkor, amikor 50-60 százalékkal vagyunk lemaradva az uniós átlagtól” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!