Elfogadta az ENSZ biztonsági tanácsa a gázai segélyekről szóló határozatot

2023. december 22. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt a határozatot, ami sürgeti sokkal több humanitárius segély eljuttatását a gázai civilekhez – írja a New York Times. A határozat elfogadását majdnem egy hetes diplomáciai csatározás előzte meg, sokan tartottak attól, hogy az Egyesült Államok vétózni fog, de végül csak tartózkodott a szavazásnál, akárcsak Oroszország. A két kompromisszumos tartózkodás mellett egyhangú döntés született, 13-0 lett a szavazás eredménye az igenek javára.

A határozat végső, pénteken elfogadott verziója nem szól azonnali tűzszünetről, ehhez a kitételhez ragaszkodott az USA, a végső szövegbe ehelyett a „humanitárius szünet” kifejezés került. Így viszont kérdéses, hogy a határozat lényeges változást tud-e hozni a harcok által sújtott területeken.

Arra viszont felszólít a dokumentum, hogy sokkal több humanitárius segélyt kell eljuttatni a gázai civilekhez. Erre is égető szükség van, az izraeli-palesztin konfliktus súlyos humanitárius katasztrófát idézett elő Gázában. Az izraeli bombázásokban eddig 20 ezer palesztin halt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!