Zelenszkij: Orbán nem tudta megmondani, miért nem támogatja Ukrajnát

2023. december 19. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

„Megkérdeztem Orbán Viktort, miért nem támogatja Ukrajnát az EU-ban, és miért nem találkozott velem, de nem tudta megmondani” – mondta év végi sajtótájékoztatóján Volodomir Zelenszkij ukrán elnök. Állítja: a magyar miniszterelnök sosem beszélt vele tűzszünetről.

A Sky News azt írja, hogy Zelenszkij a sajtótájékoztató elején tartott rövid beszédében elmondta: az ukrán nép rengeteg áldozatot hoz azért, hogy egy olyan jövőért harcoljon, amit saját maga választott. Köszönetet mondott az ukrán katonai alakulatoknak a Fekete-tengeren aratott „nagy győzelemért”. Az ukrán elnök szerint az oroszok már nem uralják a területet, így nem tudják blokkolni Ukrajna gazdaságát a tengeren keresztül.

Zelenszkij arról beszélt, hogy ő próbált találkozót szervezni Orbán Viktorral a magyar miniszterelnök „furcsa politikája” miatt, ami szerinte sokszor nem túl barátságos velük. Hozzátette: soha nem beszélt Orbánnal tűzszünetről vagy a Putyinnal való kommunikációról.

Zelenszkij azt állítja, hogy megkérdezte Orbán Viktort, hogy Magyarország miért nem támogatja Ukrajna EU-tagságát, illetve miért nem találkoztak még, azonban a magyar miniszterelnök erre a kérdésre nem tudott válaszolni.

„Megpróbálunk megoldást találni néhány kérdésre, de ehhez találkozót kell szerveznünk” – mondta. Zelenszkij szerint egyébként jelenleg nem lehetséges béketárgyalás Oroszországgal.

Az ukrán elnök újságírói kérdésekre válaszolva arról beszélt, hogy felmerült az ukrán ellentámadási műveletek hiányossága. Szóba került az is, hogy egyes parancsnokságok azt javasolták, hogy Ukrajna további 400-450 ezer embert mozgósítson. Zelenszkij szerint ez nagyon jelentős mennyiség, ennek alátámasztásához szerinte több „konkrét érvre” lenne szükség.

„Csak annyit mondhatok, hogy megtiszteltetés számomra, hogy elnök lehetek” – reagálta Zelenszkij a népszerűségét érintő kérdésekre. Elmondta, hogy az emberek követik a munkáját, az pedig már az ő döntésük, hogy azt jónak vagy rossznak tartják. Hozzátette: mindent meg kell tenni, hogy az ukrán egység ne csökkenjen.

„Erre senki nem tudja a választ, még a tekintélyes főparancsnokok sem” – válaszolta arra a kérdésre, hogy szerinte véget ér-e a háború 2024-ben. A katonai és pénzügyi támogatására áttérve elmondta, hogy bízik benne: az amerikai támogatást hamarosan megérkezik majd.

Zelenszkij szerint az izraeli-gázai konfliktus határozottan nincs pozitív hatással Ukrajnára, mivel több ország is elkezdett mérlegelni, hogy Izraelt vagy Ukrajnát támogassa inkább. „Ez tragédia, és kihívás a Közel-Kelet számára. De azt is el kell ismernünk, hogy a miénk egy teljes körű háború” – mondta.

A NATO-hoz való csatlakozás Volodimir Zelenszkij szerint a „lehető legerősebb lehetőség” lenne számunkra. Hozzátette: Ukrajnát egyelőre nem hívták a katonai szövetségbe. A „részleges tagság” szerinte képtelenség, különösen, hogy országa bármilyen típusú tagsága kockázatokkal járna. „A kérdés az, hogy a NATO-országok harcolni fognak-e a bizonytalan státuszú Ukrajna egy darabkájáért?” – mondta, utalva a jelenleg Oroszország által megszállt területekre. Hangsúlyozta: nem fog lemondani azon céljairól, hogy visszaállítsa Ukrajna 2014 előtti határait.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!