Kártérítést kell fizetnie, de a börtönt megúszta az amerikai férfi, aki az önvezető Teslájával gázolt halálra két embert

2023. december 18. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

23 ezer dollárt, azaz nagyjából 8 millió forintot kell kifizetnie kártérítésként annak az amerikai férfinak, aki 2019-ben két embert halálra gázolt Los Angeles külvárosában – írja a Fortune.

A sofőr, Aziz Riad, éppen a Tesla önvezető „Autopilot” funkcióját használta, amikor 2019. december 29-én 119 km/órás sebességgel áthaladt a piros lámpán és egy Honda Civicnek ütközött. A Hondában utazó Gilberto Alcazar Lopez és Maria Guadalupe Nieves-Lopez a helyszínen meghaltak. Családjaik külön-külön polgári pert indítottak Aziz Riad és a Tesla ellen is, ezek jelenleg is folyamatban vannak.

Riad, aki egy limuzinszolgáltató sofőrje, a tárgyaláson „nem bűnösnek” vallotta magát a kétrendbeli, súlyos közúti gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában. Annak ellenére, hogy akár több mint hét évre is rács mögé kerülhetett volna, a bíró júniusban próbaidőre ítélte. A decemberi ítélet szerint pedig 8 millió forintnyi kártérítést kell fizetnie az áldozatok családjainak.

Az ítélet pont akkor született, amikor a Tesla közölte, hogy kétmillió autóban frissít egy olyan funkciót, amely azt hivatott biztosítani, hogy a sofőrök jobban figyeljenek oda, amikor az Autopilot funkciót használják.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) még 2021 augusztusában vizsgálatot indított az Autopilot ügyében, miután több mint egy tucat olyan balesetet azonosított, amelyekben a Tesla autói álló járműveknek ütköztek. A vizsgálatot 2022 júniusában kiterjesztették, miután megállapították, hogy a Tesla Autopilot rendszere nem ösztönöz eléggé arra, hogy az autóvezetők kellő odafigyeléssel vezessenek akkor is, amikor a rendszer működik. Az NHTSA vizsgálata végül arra jutott, hogy az Autopilot nem avatkozik be következetesen az olyan helyzetekben, amikor a rendszer figyelmeztetéseket küld a jármű vezetője felé.

Ezt a Tesla is elismerte, ezért olyan szoftverfrissítést fog telepíteni a problémás járművekbe, amely további vezérlőelemeket és figyelmeztetéseket tartalmaz, ezzel ösztönözve a sofőrök fokozott felelősségvállalását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!