Fél év börtönt kapott egy lassan sétáló brit klímaaktivista

2023. december 15. – 18:11

Másolás

Vágólapra másolva

Fél év börtönre ítélte a brit bíróság az 57 éves, háromgyerekes Stephen Gingellt, mert idén november 12-én mintegy negyven társával az olajtermelés ellen tiltakozva harminc percen át lassította a forgalmat az észak-londoni Holloway Roadon. A Guardian tudósítása szerint a manchesteri klímaaktivista az első, akit a 2023-ban elfogadott új közrendvédelmi törvény alapján bebörtönöznek ilyen tiltakozás miatt.

Az idén elfogadott törvény legfeljebb 12 havi elzárással büntethető bűncselekménnyé minősített bármely cselekedetet, amelyek az újságnyomdák, az erőművek, az olaj- és gázkitermelő, illetve -elosztó létesítmények, a kikötők, repterek, a vasút vagy a közutak működését vagy üzemeltetését „bármilyen mértékben ” akadályozzák.

Gingell és társai idén november 12-én, helyi idő szerint délután 4 óra körül lassú sétával akadályozták a forgalmat a Holloway Roadon. Gingell csütörtökön bűnösnek vallotta magát a wimbledoni magiszterbíróságon. Az ítéletet végül a lakhelye szerint illetékes manchesteri magiszterbíróság szabta ki rá.

A Guardian szerint a rendőrség október óta jár el az olajipar ellen demonstráló aktivisták, a Just Stop Oil forgalomlassító tüntetőivel szemben az új közrendvédelmi törvény alapján. A csoport közleménye szerint idén eddig kb. 240 tagjuk ellen indult eljárás a törvény alapján.

Gingell bebörtönzését és az eleve drákói új szabályozást több emberi jogi szervezet is bírálta. Katy Watts, a Liberty emberi jogi csoport ügyvédje szerint „megrázó, hogy ilyen súlyos büntetéseket szabnak ki tiltakozókra. Ez is csak egy szükségtelen és drákói törvény, amit az elveikért kiállni akaró polgárok elriasztására hozott a kormány. Egyértelműen az a céljuk, hogy elhallgattassák az embereket, és megóvják a kormányt az elszámolástól” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!