Rudy Giulianinak 148 millió dollár sérelemdíjat kell fizetnie két nőnek, akiket 2020-ban megrágalmazott

2023. december 15. – 23:50

Másolás

Vágólapra másolva

148 millió dollár (azaz 51 milliárd forint) sérelemdíj kifizetésére kötelezte a bíróság Rudy Giulianit, Donald Trump volt elnök egykori ügyvédjét, amiért hamisan állította két nőről 2020-ban, hogy manipulálták a szavazatokat.

Giuliani Ruby Freemant és lányát, Wandrea „Shaye” Moss szavazatszámlálókat rágalmazta meg.

Az ítéletet négynapos tárgyalás után hozták meg. Pénteken a nyolcfős esküdtszék 20 millió dollár kifizetését rendelte el rágalmazásért mindkét áldozatnak. Az esküdtszék szerint emellett mindegyiküknek több mint 16 millió dollárt ítéltek meg érzelmi sérelemért. További 75 millió dolláros büntető kártérítés kifizetését rendelték el közöttük megosztva.

Eredetileg 15 millió és 43 millió dollár közötti kártérítést kértek Giulianitól, Trump korábbi személyes ügyvédjétől.

„Egyáltalán nem bánok semmit”

– mondta Giuliani a bíróság előtt az újságíróknak.

Freeman és Moss az ítélethirdetés után azt mondta, hogy az elmúlt néhány év pusztító volt. Freeman elmondta, hogy Giuliani állításai miatt elszigetelődött. Barátai és ismerősei féltek kapcsolatba kerülni vele, és úgy érezte, hogy kénytelen elvonultan élni, mert még mindig attól fél, hogy nyilvánosan felismerik. A nők pénteken újságírókhoz fordulva azt mondták, hogy további perek várhatók más, róluk hazugságokat terjesztő közszereplőkkel szemben.

„A pénz nem fogja megoldani az összes problémámat” – folytatta. „Nem tudok hazaköltözni, mindig óvatosnak kell lennem. Hiányzik az otthonom, hiányoznak a szomszédaim és hiányzik a nevem” – mondta.

A mostani tárgyalás csak egyike volt azoknak a bírósági ügyeknek, amelyekkel Giulianinak szembe kell néznie.

Georgiában Giuliani ellen büntetőeljárás indult hamis állítások tétele és egy választások felforgatásával kapcsolatos perben. Egy korábbi üzlettársa szintén 10 millió dollárra perli őt szexuális zaklatás miatt. Az adóhivatal legutóbbi bírósági beadványai szerint pedig Giuliani több mint félmillió dollár adót nem fizetett be.

Szeptemberben Donald Trump állítólag 100 000 dolláros vacsorát rendezett a New Jersey állambeli Bedminsterben található golfklubjában, hogy pénzt gyűjtsön Giuliani jogi védelmi alapjához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!