Először kap nő admirális rangot Japánban

2023. december 15. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Először lesz nő a haditengerészet, azaz az Önvédelmi Erők admirálisa Japánban, ez a legmagasabb rang a fegyvernemnél – jelentette az NHK japán közszolgálati televízió a védelmi minisztériumtól kapott információkra hivatkozva pénteken. Az MTI híre szerint a most 57 éves Kondo Nacue december 22-től tölti be a tisztséget, admirálisként feladata lesz az északi Mucu városában található Ominato regionális egység irányítása, továbbá a Cugaru-szoros és a Hokkaidó körüli vizek felügyelete.

Kondót, aki a haditengerészet tisztképző iskolájának rektora is, nemrégiben kinevezték a szigetország biztonsági és katasztrófaelhárítási műveleteinek felügyeletéért felelős öt egység egyikének vezetőjévé. A japán haditengerészet 42 ezer fős állományában 15-en rendelkeznek admirális ranggal – közölte a haditengerészet szóvivője az EFE spanyol hírügynökség kérdését megválaszolva pénteken.

A Japánban a hadsereg szerepét betöltő Önvédelmi Erőket 1954-ben alapították, azóta egyetlen nőnek sem sikerült eddig megszereznie ezt a tisztséget. Hivatalos közlés szerint 2022-ben a nők aránya 8 százalék körül mozgott a japán hadseregben, ami messze elmarad a nagyhatalmak, köztük az Egyesült Államok 10-15 százalékos átlagától. A japán kormány célja, hogy 2030-ra 12 százalékra növelje a nők arányát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!