A FIFA-hoz, a Tescóhoz és a Metához is köthetőek a vendégmunkások elleni visszaélések

2023. december 14. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 90 vendégmunkás halt meg a vállalati visszaélések miatt az elmúlt egy évben, de a hivatalosan nem bejelentett halálesetek száma valószínűleg sokkal magasabb az Üzleti és Emberi Jogi Erőforrás Központ (BHRRC) jelentése szerint, amit a Guardian közölt.

A szervezethez 613 bejelentés érkezett, ezekből legalább 90 olyan haláleset volt, amiben vállalati visszaélés, gondatlanság, hanyagság játszott közre.

„A vendégmunkások számos emberi jogi visszaélésnek vannak kitéve, ezt sok esetben megkönnyítik a kormányrendeletek, és a multinacionális vállalatok sem érdekeltek egy hatékony vizsgálatban” – nyilatkozott a központ vezetője, Isobel Archer.

A 613 panasz 389 céghez köthető. A legtöbb a FIFA-hoz, vagyis a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez, a Tescóhoz és a Metához.

A panaszok listája szerteágazó, a ki nem fizetett bér, az erőszak, a túlzott munkaidő, a szabadságjogok önkényes megtagadása, a munkahelyi egészségvédelem és biztonság megsértése, valamint a tisztességtelen munkaerő-toborzási gyakorlatokig terjed.

A FIFA azért kerülhetett ilyen előkelő helyre, mert a tavalyi katari világbajnokság előtt sok bevándorló halt meg a stadionok építésekor. A FIFA válaszolt a Guardian kérdésére, azt írták, sajnálják, hogy azt nem vették figyelembe, hogy a közbenjárásukra mennyire javultak a körülmények. „A vb katalizátorként szolgált a munkaügyi reformokhoz, amik az országban dolgozók százezrei védelmét javították.”

A Tesco úgy érvelt, hogy az emberi jogok bármilyen megsértése elfogadhatatlan, és minden beszállítójától elvárja, hogy tartsa tiszteletben a munkavállalók jogait. A Meta nem válaszolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!