Megfordítják a településtáblákat a francia gazdák, most így tiltakoznak

2023. december 13. – 23:36

Megfordítják a településtáblákat a francia gazdák, most így tiltakoznak
A Montreuil-sur-Ille-t elhagyókat búcsúztató tábla, amiket gazdák fordítottak meg december 12-én – Fotó: Damien Meyer / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Fejjel lefelé fordítják a településtáblákat, így tiltakoznak a kormány elvárásai ellen a francia gazdák – írja a BBC. Már több ezer ilyen táblát forgattak meg vidéki falvaknál, városoknál.

Ez a fajta tiltakozás novemberben, Tarnban indult, de mára az egész országban jelen van. A helyi szakszervezet találta ki, hogy így tudnák a legjobban bemutatni hogy milyen ellentmondásos utasításokat kapnak.

„Ahonnan mi jövünk, ott ha valaki valamire utasít minket az egyik nap, a következőn meg annak ellenkezőjére, akkor azt mondjuk, hogy a fejünkön járunk. Innen jött az ötlet”

– mondta Philippe Bardy, a tarni FNSE szakszervezet vezetője.

Egyrészt a gazdálkodáshoz használt dízel árának növekedése miatt mérgesek, másrészt a csúszó EU-s támogatások miatt. Az egyre csak dagadó bürokrácia és az importtal való fokozódó verseny miatt is tiltakoznak.

Bardy szerint nincs másik hivatás, ami ekkora szellemi teherrel jár. Az egyik oldalról a minisztérium arra kéri a gazdákat, hogy vezessenek be új, környezetbarátabb módszereket, másrészt arra, hogy termeljenek minél többet, hogy Franciaország önfenntartó legyen.

„Az egyik oldalon arra utasítanak minket, hogy emeljük meg a fizetéseket, a másik oldalon meg arra, hogy csökkentsünk árakat az infláció miatt.”

A szakszervezet szerint a tiltakozó kampányuk miatt a kormány két adóról is lemondott a jövő évi költségvetésben. Ettől függetlenül egyelőre nem úgy tűnik, hogy vissza akarnák forgatni a táblákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!