Egészségi problémái ellenére sem gondol a lemondásra Ferenc pápa

2023. december 13. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa egy interjúban arról beszélt, hogy egészségügyi problémái ellenére sohasem gondolt lemondásra, Isten akaratára bízza távozását. Az N+ mexikói televíziónak adott interjúban, amit az MTI szemlézett, az egyházfő azt is elárulta, hogy nem a Szent Péter-bazilikában akarja, hogy eltemessék.

Ferenc pápa hangoztatta, szem előtt tartja elődje, XVI. Benedek döntését, de azt kéri az Úrtól, akkor mondhassa, hogy elég volt, akármelyik pillanatban is következzék be, amikor az Úr akarja. A pápa arra utalt, hogy XVI. Benedek 2013 februárjában saját döntéséből távozott az egyházfői tisztségből fizikai gyengeségére hivatkozva. XVI. Benedek volt a második pápa az egyház történetében, aki lemondott. A német pápa egy vatikáni kolostorba vonult vissza, ahol tavaly december 31-én hunyt el.

Ferenc pápa Roberto Gualtieri, Róma polgármestere és Angelo Comastri bíboros társaságában Rómában december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén. Fotó: Gregorio Borgia / AP / MTI
Ferenc pápa Roberto Gualtieri, Róma polgármestere és Angelo Comastri bíboros társaságában Rómában december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén. Fotó: Gregorio Borgia / AP / MTI

„XVI. Benedek nagy ember volt, alázatos ember, akinek, amikor szembesült saját korlátaival, bátorsága volt azt kimondani, hogy elég. Példaképnek tartom” – mondta Ferenc pápa. A 86 éves egyházfő hangsúlyozta, hogy amikor az ember öregszik, el kell kezdenie készülődni.

Ferenc pápa hozzátette, hogy már utasításokat adott a temetésével kapcsolatban. Elődei többségével ellentétben azt akarja, hogy ne a Szent Péter-bazilikában, hanem a Santa Maria Maggiore-bazilikában helyezzék el a sírját. Az argentin pápát szoros kapcsolat fűzi a második legnagyobb római bazilikához, amelyben a várost oltalmazó Szűz Mária-ikont őrzik. Ferenc pápa ennél a szent képnél szokott imádkozni utazásai előtt és után.

A Santa Maria Maggiore-bazilikában eddig öt pápát, V. Piust, V. Sixtust, XIII. Kelement, V. Pált és IX. Kelement temették el. Ferenc pápa azt is elárulta, hogy a pápai temetési szertartások egyszerűsítésén dolgozik. „Az én temetésem lesz az új ceremónia főpróbája” – jelentette ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!