Ferenc pápa nem akarja, hogy a Szent Péter-bazilikában temessék el, és egyszerűsítené a pápai temetési szertartást is

2023. december 13. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa a mexikói N+ televíziónak adott interjúban arról beszélt, egészségügyi problémái ellenére sohasem gondolt lemondásra, Isten akaratára bízza távozását. Az interjúban az egyházfő azt is elárulta, hogy nem a Szent Péter-bazilikában akarja, hogy eltemessék – írja az MTI.

XVI. Benedek pápa 2013 februárjában saját döntéséből távozott az egyházfői tisztségből fizikai gyengeségére hivatkozva, majd egy vatikáni kolostorba vonult vissza, ahol tavaly december 31-én hunyt el. Ferenc pápa azt mondta, „szem előtt tartja elődje, XVI. Benedek döntését, de azt kéri az Úrtól, akkor mondhassa, hogy elég volt, akármelyik pillanatban is következzék be, amikor az Úr akarja”.

A 86 éves egyházfő arról is beszélt, amikor az ember öregszik, el kell kezdenie készülődni, és ő már utasításokat is adott a temetésével kapcsolatban.

Elődei többségével ellentétben azt akarja, hogy ne a Szent Péter-bazilikában, hanem a Santa Maria Maggiore-bazilikában helyezzék el a sírját.

Az argentin pápát szoros kapcsolat fűzi a második legnagyobb római bazilikához, amelyben a várost oltalmazó Szűz Mária-ikont őrzik. Ferenc pápa ennél a szent képnél szokott imádkozni utazásai előtt és után. A Santa Maria Maggiore-bazilikában eddig öt pápát, V. Piust, V. Sixtust, XIII. Kelement, V. Pált és IX. Kelement temették el.

A pápa emellett a pápai temetési szertartások egyszerűsítésén dolgozik. „Az én temetésem lesz az új ceremónia főpróbája” – jelentette ki.

Az egyházfő megerősítette, hogy meghívást kapott Javier Milei új argentin elnöktől. Milei még elnökjelöltként nem túl hízelgően beszélt az argentin származású pápáról, gyilkos kommunistának és az ördög cinkosának nevezte. Ferenc pápra szerint ezek a kijelentések csak „a választási kampány hevében hangzottak el”.

A pápa egyébként az ingadozó egészségügyi állapota miatt a jövő évre egyelőre csak egy külföldi látogatást tervez, Belgiumba utazik majd, de mérlegeli az utat Argentínába és Polinéziába is.

Kitért az ukrajnai háborúra is, sajnálatosnak nevezte, hogy a háború eseményei „megszokottá váltak, mint a reggeli kávé”, miközben emberek, köztük sok fiatal hal meg. Megismételte, hogy a háború mindig vereség, egyetlen győztesnek a fegyvergyártók számítanak.

Elmondta azt is, hogy folyamatos kapcsolatban áll a Gázában található katolikus templom plébániájával, ahol hatszáz ember talált menedéket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!