Törölte kampányát a Zara, miután egyeseket a gázai képekre emlékeztettek a reklámképek

2023. december 12. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Törölte kampányát a Zara nevű divatcég, miután többeket az izraeli–gázai háború képeire emlékeztetettek a reklámképek, írja a BBC. A Zara szerint félreértés történhetett, a kampányt ugyanis jóval hamarabb kitalálták már.

A Zara reklámja miatt 101 panasz érkezett az Egyesült Királyság reklámfelügyeletéhez, a képeket felkapta a közösségi média is. A céget kritizálók úgy látták, hogy a Zara reklámjában szereplő fehér próbababás kép hasonlít azokra a képekre, amelyek még októberben készültek Gázában.

Miután a Hamász támadást indított izraeli civilek ellen, Izrael válaszul csapást mért Gázára: ekkor készült több olyan kép is, amelyen gázai civilek fehér lepelbe burkolt, elhunyt hozzátartozóikat (köztük gyerekeiket) tartják kezükben.

A Zara szerint a kritizálók „olyat láttak a képekben, ami messze volt a reklám jelentésétől”. Mint a cég kifejtette, a kampány még júniusban született és szeptemberben fotózták azt, így nem is lehetne köze az októberi képekhez. Hozzátették, a képek egy szobrász műtermében készültek, azzal a céllal fotóztak a félkész szobrok mellett, hogy a ruhákat „művészi kontextusban” mutassák be.

Palesztinpárti tüntetők megjelentek a Zara boltjaiban is, hogy bojkottot hirdetve körbejárjanak a képekkel:

A Zara végül közleményt adott ki arról, hogy mivel néhányan sértőnek érezték a képeket, ezért eltávolították őket. A cég sajnálatát fejezte ki a félreértés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!